open-navfaktor-logo
search
Kontinuiran rast
Tenzije između Kine i Sjedinjenih Država podigle cijenu zlata
Cijena zlata trgovala se blizu jednomjesečnog maksimuma, nakon najvećeg skoka od marta u četvrtak, pošto su tenzije između Sjedinjenih Američkih Država i Kine i sve dublje globalno usporavanje podstakle potražnju za utočištima na tržištu.
05.08.2022. u 10:41
get url
text

Zlato je u četvrtak poraslo za 1,5 posto i kreće se ka nizu od tri uzastopna nedeljna rasta cijene nakon što je Kina vjerovatno ispalila projektile iznad Tajvana tokom vojnih vježbi.

Peking je agresivno odgovorio na ovonedeljnu posjetu predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi ostrvu, najviše rangirane američke političarke koja je posjetila Tajvan u posljednjih 25 godina.

Bilo je više znakova da će borba za smanjenje inflacije utjecati na globalni rast. Banka Engleske pokrenula je svoje najveće povećanje kamatnih stopa u posljednjih 27 godina, upozoravajući da Velika Britanija ide u recesiju koja će trajati više od godinu dana, dok je predsjednica Banke Federalnih rezervi Klivlenda Loretta Mester rekla da američke kamatne stope treba da budu podignute iznad četiri posto.

Zlato je poraslo za oko šest posto sa najniže vrijednosti 20. jula, zahvaljujući slabljenju dolara i padu prinosa na američke obveznice. Trgovci će u petak u podacima o plaćama u SAD tražiti tragove Fedovog zaoštravanja. Izveštaj će vjerovatno pokazati da je opala stopa rasta zapošljavanja u julu, navodi, Bloomberg Adria.

- Tražnja za sigurnom lukom nastavlja da podržava zlato ispred prije objave podataka o zaposlenosti bez privrede - rekao je Gnanasekar Thiagarajan, direktor Commtrendz Risk Management Services.

Moglo bi postati malo nestabilno prije objave podataka. Centralne banke koje priznaju da će doći do recesije također podržavaju kretanje na tržištu cijena plemenitog metala, koje su bile pod pritiskom zbog rastućih prinosa.

Spot cijena zlata porasla je za 0,1 posto na 1.792,60 dolara za uncu u Singapuru i za 1,5 posto ove nedjelje. Popela se na 1.794,97 dolara u četvrtak, što je najviši nivo u toku dana od 5. jula. Bloomberg Dollar Spot indeks je ojačao. Srebro, platina i paladijum takođe rastu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.