open-navfaktor-logo
search
Čisto željezo
Teleskop proučava asteroid vrijedan 10.000 kvadriliona dolara
Između Marsa i Jupitera vreba izuzetno rijedak metalni asteroid koji vrijedi više od cjelokupne svjetske ekonomije. Sada nam je svemirski teleskop Hubble dao bliži pogled na objekt koji procjenjuje na 10.000 kvadriliona dolara.
30.10.2020. u 10:39
get url
text
Asteroid metalni

Novo istraživanje časopisa The Planetary Science Journal dublje je nego ikad prije istraživalo misterije asteroida 16 Psyche, jednog od najmasivnijih objekata u glavnom asteroidnom pojasu Sunčevog sistema koji kruži između Marsa i Jupitera, oko 230 miliona milja od Zemlje. Promjer mu je oko 140 milja - otprilike veličine Massachusettsa.

Većina asteroida izrađena je od stijena ili leda. No, 16 Psyche je gusta i uglavnom je izrađena od metala, možda od ostataka jezgre planeta koji nikada nije uspio formirati - takozvani "protoplanet".

Studija označava prva ultraljubičasta (UV) promatranja nebeskog objekta. Novi podaci otkrivaju da je asteroid možda u potpunosti napravljen od željeza i nikla - koji se nalaze u gustim jezgrama planeta.

- Vidjeli smo meteorite koji su uglavnom metali, ali Psyche bi mogao biti jedinstven po tome što bi mogao biti asteroid koji je u potpunosti izrađen od željeza i nikla - rekla je vodeća autorica dr. Tracy Becker, dodajući da Zemlja ima metalnu jezgru, plašt i koru. Moguće je da ju je dok se formirao protoplanet Psyche udario drugi objekt u našem Sunčevom sistemu i izgubio svoj plašt i koru.

Naučnici su proučavali asteroid u dvije tačke rotacije kako bi u potpunosti vidjeli detalje obje strane na UV valnim dužinama. Otkrili su da površina može biti uglavnom željezo, ali upozorili su da će čak i mala količina željeza dominirati UV opažanjima.

- Prvi put smo na bilo kojem asteroidu mogli identificirati ono što mislimo da su ultraljubičaste apsorpcijske trake željeznog oksida. To je pokazatelj da se na asteroidu događa oksidacija, što bi moglo biti rezultat udara sunčevog vjetra u površinu - rekao je Becker.

Sunčev vjetar je protok nabijenih čestica iz gornjeg dijela sunčeve atmosfere, zvane korona, kroz Sunčev sistem. Odgovoran je za repove kometa dok se vinu nebom, formacije aurora i moguće "svemirsko vrijeme" Psyche.

Metalni asteroidi su rijetki, pa Psyche pruža istraživačima uzbudljivu priliku za proučavanje unutrašnjosti planeta. NASA planira lansirati bespilotnu letjelicu Psyche na raketu SpaceX Falcon Heavy radi proučavanja asteroida pokušavajući shvatiti njegovu historiju i sličnih objekata.

Orbiter bi trebao stići na asteroid u januaru 2026. godine kako bi ga proučavao gotovo dvije godine. Vođa misije na Državnom sveučilištu u Arizoni procjenjuje da bi samo željezo na današnjem tržištu vrijedilo 10.000 kvadriliona dolara, to je ono nakon čega slijedi 19 nula.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.