open-navfaktor-logo
search
"Hitni i vanredni izdaci"
Tekuća rezerva institucija BiH trošena na plaće, naknade, ali i pomoć nakon zemljotresa u Hrvatskoj
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je prije mjesec odluku da 450.000 KM iz tekuće rezerve bude dato Tužilaštvu Bosne i Hercegovine za finansiranje troškova bruto plaća i naknada uposlenim.
20.01.2022. u 07:38
get url
text

Tekuća rezerva, prema Zakonu o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine, koristi se samo za hitne i vanredne izdatke koji nisu uvršteni u budžet, troškove međunarodnih sporova i arbitraža, finansiranje novih institucija i za grantove neprofitnim organizacijama.

VEZANI TEKST - Novac pozadina "uspješne" sjednice Vijeća ministara; Đonlagić: Početkom ljeta iz RS-a opet kreću u ofanzivu

U Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH još nemaju prikupljene podatke o svim izdacima koji su pokrivani prošle godine iz tekuće rezerve, te čekaju da im to pošalje Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine.

No uvidom u Službeni list Bosne i Hercegovine vidljivo je da je doneseno nekoliko odluka o odobravanju novca iz tekuće rezerve u 2021. godini.

Tako je Vijeće ministara BiH odobrilo 156.000 KM Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine za topli obrok i prijevoz stručnog osoblja.

Odobreno je i 100.000 KM kao pomoć Bosanskoj Kostajnici za saniranje posljedica zemljotresa iz decembra 2020. čiji je epicentar bio u Petrinji (Hrvatska), ali i 500.000 KM kao pomoć susjednoj Hrvatskoj također za saniranje posljedica zemljotresa.

Vijeće ministara BiH je prošle godine za tekuće rezerve odobrilo i 7.735 KM za plaćanje troškova goriva letjelica Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, koje su pomagale u gašenju požara u Bosni i Hercegovini u aprilu 2020. godine.

U Službenom listu BiH nismo pronačli da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine donosilo odluke o trošenju tekuće rezerve.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.