Istanbul

Teknofest u dva dana posjetilo više od 250.000 ljudi

Objavljeno: 20.09.2019. u 09:48

Očekuje se da će manifestaciji, koja se završava u nedjelju, prisustvovati oko milion domaćih i međunarodnih posjetilaca

FOTO: AA

Festival vazduhoplovstva i tehnologije (Teknofest) koji se održava u Istanbulu i spada u red najvećih događaja te vrste u svijetu, tokom prva dana posjetilo je više od 250.000 ljudi, rekli su organizatori, javlja Anadolu Agency (AA).

Teknofest uz podršku brojnih institucija, kompanija i univerziteta uz T3 organizuje i Ministarstvo industrije i tehnologije Turske. Stopa posjetilaca i učesnika na događaju u prosjeku je veća nego prošle godine, kada je ukupno ugošćeno oko 550.000 ljudi, napomenu je Selcuk Bayraktar, predsjednik T3.

-Prošle godine su festival posjetili ljudi iz 60 zemalja, a ove godine su došli iz čak 122 - naglasio je Bayraktar.

Očekuje se da će manifestaciji, koja se završava u nedjelju, prisustvovati oko milion domaćih i međunarodnih posjetilaca. Prestižni događaj nastao je kao nacionalni tehnološki iskorak u pravcu pretvaranja Turske u tehnološki produktivno društvo. Cilj festivala je jačanje svijesti o važnosti tehnologije i nauke, jačanje ljudskih resursa Turske kada je riječ o stručnim i sposobnim inženjerima i naučnicima.

Foto: AA

Teknofest se održava na aerodromu "Ataturk" u Istanbulu, a tokom festivala održat će se 19 takmičenja koja podržavaju rad mladih na polju modernih tehnologija. Za učešće se prijavilo se 50.000 takmičara iz 122 zemlje. Planirano je i održavanje velikog broj konferencija, seminara, radionica, predstavljanja novih proizvoda i drugi sadržaji.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije