open-navfaktor-logo
search
Dirljiv video
Tehnologijom omogućeno majci da dodirne, miluje i razgovara sa preminulom kćerkom
Uz pomoć virtualne stvarnosti, kojom se "oživljavaju mrtvi", živima se pomaže da se nose sa tugom koju osjećaju zbog gubitka.
11.02.2020. u 13:32
get url
text
Majka razgovarala sa preminulom djevojčicom
Majka razgovarala sa preminulom djevojčicom

Autori korejske televizijske emisije iskoristili su tehnologiju kako bi majku spojili sa njenom preminulom sedmogodišnjom kćerkom.

Emisijom, nazvanom "Susret s tobom", ispričana je priča o gubitku sedmogodišnje kćerke Nayeon, koja je preminula od neimenovane bolesti 2016. godine. Zahvaljujući senzitivnim rukavicama i audio efektima, majka je bila u stanju da dodiruje svoju kćerku, igra se sa njom i razgovara, dok je djevojčica, odnosno njen "avatar", umirivao majku govoreći da više ne osjeća bol.

Majka Jang Ji-sung stavila je slušalice Vive virtualne stvarnosti (VR), te je "transportirana" u vrt gdje je već stajala njena nasmijana kćerka u ljubičastoj haljini.

- O, draga moja, nedostajala si mi - čuje se majka dok miluje digitalnu kopiju svoje kćerke.

Korejska kompanija Munhwa Broadcasting Corporation, odnosno MBC, radila je na dizajniranju Nayeoninog lica, tijela i glasa kako bi bili što tačniji. Djevojčica svijetlih očiju i crne kose pitala je majku gdje je bila i misli li na nju.

- To stalno radim – odgovorila je majka.

Jang je isprva oklijevala dodirnuti digitalno dijete, dok Nayeon nije insistirala na tome da je drži za ruku. Dok ju je držala za ruku, majci su tekle suze niz lice. Djevojčicin otac, brat i sestra, koji su gledali događaj iz publike, također su plakali.

U jednom trenutku, djevojčica potrči do majke i pruži joj cvijet govoreći: "Mama, vidiš da više ne boli, zar ne?".

Na kraju ovog čarobnog putovanja Nayeon je legla da spava, govoreći da je umorna, a majka se oprostila od nje.

Jang je rekla da je dokumentarac uradila kako bi pomogla ostalim ljudima koji su izgubili brata, roditelja ili dijete, kao što je ona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.