Zakon o moru u BiH predložio je Klub zastupnika SDA u Parlamentu BiH, ali je on povučen s dnevnog reda posljednje sjednice Zastupničkog doma održane 30. augusta, a povučen je i sa sjednice Ustavnopravne komisije ovog doma.

- Traženo je da se zakon doradi i mi smo to uradili. Nije bilo ništa suštinski već tehnički – rekao je Adil Osmanović, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA.

VEZANI TEKST - Kad će BiH dobiti morsku granicu sa Hrvatskom: Stav stanovnika Velikog Školja ne sviđa se Zagrebu, šta je utvrđeno 1974.

Zakonodavno-pravni sektor Parlamenta BiH dao je primjedbe na nomotehničku izradu zakona, između ostalog da se riječ poglavlje treba pisati velikim slovima i iza nje treba stajati rimski broj, da su neka poglavlja pogrešno numerisana i neka sadrže samo jedan član, a ukazano je i na neke greške prilikom pisanja teksta zakona.

Zakon je potom dorađen u ovom smislu i dostavljen u proceduru isti dan kada je bila sjednica, ali je Kolegij Zastupničkog doma odlučio da Zakonodavno-pravni sektor ponovo treba provjeriti tekst zakona.

- To je uobičajena procedura. Nema političke pozadine. Zakon treba ići na narednu sjednicu Zastupničkog doma. Samo ne znamo kada će ona biti – rekla je Alma Čolo, predsjedavajuća Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma bh. Parlamenta i zastupnica SDA.

Bosna i Hercegovina još od 1999. godine i dogovora tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića i predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana o granici na moru čeka zakonski dokument koji bi ovo važno pitanje koje se tiče teritorije i suvereniteta bilo riješeno.