On se zahvalio na prilici da iznese stavove na samitu "Otvoreni Balkan" na kome učestvuju najviši zvaničnici pet zemalja regiona, iako BiH nije formalno član ovog projekta.

- U BiH nažalost nema konsenzusa oko projekta "Otvoreni Balkan", nema ozbiljnih odgovora zašto, nema ni negativnih odgovora, jednostavno postoji šutnja. Ako imate pisanu inicijativu ona negdje stoji u ladicama onih koji bi trebalo da odluče - kazao je Tegeltija.

On smatra da su za to razlozi predrasude iz prošlosti o tome ko je predlagač inicijative, ko će da profitira, a dio politički uticaja pojedinih grupacija koji smatraju da bi to bio neuspjeh.

- U BiH uvijek ima uticaja sa strane, pojedinaca, pojedinih ambasada koje smatraju da BiH još uvijek ne treba da tamo bude - rekao je on.

Objasnio je da je razmišljao da li bi trebalo da se prilikom obraćanja pravda i da traži izgovore za to nisu skupili hrabrosti da donesu odluku. Naglasio je da je danas u Ohridu jer zna da poslovna zajednica u BiH i građani podržavaju projekat "Otvorenog Balkana".

- Ovdje sam i zbog činjenice da predstavnici BiH učestvuju u svim pregovorima na tehničkim nivoima koji se vode u okviru "Otvorenog Balkana" i da smo mi spremni potpisati i prihvatiti sve sporazume onog trenutka kada se o tome donese politička odluka - kazao je Tegeltija.

Dodao je da je siguran da je inicijativa dobra za poslovnu zajednicu i da može pokrenuti cjelokupni ekonomski potencijal ovog regiona.

VEZANI TEKST - Ipak su Džaferović i Komšić u pravu, Joseph: "Otvoreni Balkan" je jednako "srpski svet"

- Ovdje sam jer sam sasvim siguran da će BiH, prije ili kasnije, postati članica "Otvorenog Balkana" - kazao je Tegeltija.

Dodao je da mu podrška inicijativi specijalnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriela Escobara i činjenica da se obraća iz Sarajeva, daje za pravo da vjeruje "da će BiH biti brzo član 'Otvorenog Balkana'".

Trenutnu situaciju nekontrolisanog rasta cijena energenata, hrane, i straha od nestašice podsjeća na situaciju kao na početku pandemije koronavirusa.

Istakao je da postoje pesimistične najave međunarodnih finansijskih institucija, stručnjaka, ali da niko ne govori o tome kako prevladati te poteškoće, kako nadomjestiti nedostatak energije kako se izboriti sa cijenama, kako će građani da prežive zimu. Naglasio je da je sinoć na zajedničkoj večeri prvi put čuo inicijativu za zajedničko rješenje za regiju.

Govoreći u BiH istakao je da se ova zemlja nalazi u predizbornom periodu što determiniše naše odnose i politike.

VEZANI TEKST - Tegeltija tvrdi da se BiH priprema biti članica "Otvorenog Balkana" iako nema odluke Predsjedništva BiH

- Znam da je jako teško razumjeti političke odnose BiH i oni koji se mnogo više trude i više informacija imaju teško mogu da zaključe. Nažalost, te odnose slabo razumiju i oni koji su po ne znam više čemu dobili ovlaštenja da donose odluke u BiH, pomognu BiH, a te odluke najčešće odmažu, zazivaju daljnje sukobe i nesporazume. Svjedočili smo juče jednoj takvoj odluci koja neće ni na koji način pomoći rješavanju naših problema - kazao je Zoran Tegeltija.

Na kraju obraćanja Tegeltija je rekao:

- Sve nas pozivam da napokon napravimo kompletan "Otvoreni Balkan", da otvorimo naše granice za nesmetano kretanje ljudi, roba i kapitala da omogućimo da naši građani žive kao ljudi, kao što su nekada živjeli u zajedničkoj državi.