open-navfaktor-logo
search
"Potkivanje"
Tegeltijina zaštitnička mreža: "Nepristrasni tribunal", politika, njihovi mediji i Rusija
Prvostepenu disciplinsku komisiju koja je tri dana nakon podnošenja disciplinske tužbe procijenila da Tegeltijino sastajanje u kafani sa stranom u postupku te obećanje da će "vidjeti sa Dalidom" da li se konkretan predmet može ubrzati nije prekršaj propisan članom 56. Zakona o VSTV-u, kojim je kao disciplinski prekršaj definirano "bilo kakvo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet sudstva", činili su Tegeltijine dugogodišnje kolegice Ružica Jukić, Berina Alihodžić i Danijela Mikić
07.06.2019. u 21:05
get url
text

Disciplinski postupak prema stavu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, upozorio je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija u pismu Upravnom odboru Vijeća za provedbu mira (PIC), ima karakter suđenja i njega mora voditi nepristrasan tribunal.

U konkretnom slučaju je "nepristrasan tribunal" prvostepena disciplinska komisija VSTV-a, koju čine upravo članovi te institucije, odnosno Tegeltijine radne kolege. Još zanimljivija je činjenica da prvostepene i drugostepene disciplinske komisije, prema Poslovniku VSTV-a, imenuje predsjednik te institucije. Njegovo ime je Milan Tegeltija.

Prvostepenu disciplinsku komisiju koja je tri dana nakon podnošenja disciplinske tužbe procijenila da Tegeltijino sastajanje u kafani sa stranom u postupku te obećanje da će "vidjeti sa Dalidom" da li se konkretan predmet može ubrzati nije prekršaj propisan članom 56. Zakona o VSTV-u, kojim je kao disciplinski prekršaj definirano "bilo kakvo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet sudstva", činili su Tegeltijine dugogodišnje kolegice Ružica Jukić, Berina Alihodžić i Danijela Mikić.

Uskoj saradnji Tegeltije i članice "nepristrasnog tribunala", njegove zamjenice Ružice Jukić, javnost je već godinama imala priliku svjedočiti, a u prilog pristrasnom odnosu članice "nepristrasnog tribunala" svjedoči i njena podrška zaključcima VSTV-a prema kojima je Tegeltija "čist kao suza".

I Berina Alihodžić, bliska prijateljice druge Tegeltijine zamjenice Jadranke Lokmić-Misirača, smatra da je sasvim OK da se prvi čovjek pravosuđa sastaje se sa stranama u postupku. Njen kredibilitet u konkretnom slučaju ne treba previše dovoditi u pitanje, s obzirom da je ona itekako upoznata sa pitanjem disciplinskih prekršaja.

Zbog jednog takvog je 22. decembra 2015. godine Alihodžić pravosnažnom odlukom proglašena odgovornom za "neopravdano kašnjenje u provođenju radnji u vezi s vršenjem dužnosti tužioca ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti tužioca". Ta je odluka donesena nakon što je utvrđeno da je Alihodžić kao kantonalna tužiteljica u svojim ladicama čuvala oko 70 predmeta.

Ured disciplinskog tužioca je u petak uputio žalbu na odluku prvostepene komisije te će slučaj prijeći u nadležnost drugostepene komisije, koju također čine Tegeltijine kolege. I na odluku drugostepene komisije je moguće uputiti žalbu, ali se ona upućuje VSTV-u kao cjelini, što dodatno obesmišljava očekivanja da bi epilog mogao biti drugačiji od već viđenog. U međuvremenu su zvaničnici za koje se godinama tvrdilo da su Tegeltijini politički nalogodavci "upregli" sve svoje resurse, pa i one medijske, da zaštite predsjednika VSTV-a.

Prema izvještajima jednog od tih medija, sa sjedištem u Banjoj Luci, za aferu "Potkivanje" nije odgovoran Tegeltija, nije ni inspektor SIPA-e koji je tražio novac za "potkivanje", već "političko Sarajevo" te, između ostalih, i portal Faktor. Kao kjučni dokaz svojih teza nude fragmente snimka kojeg je objavio Žurnal, sasvim slučajno zaboravljajući dijelove u kojima Tegeltija obećava Nerminu Aleševiću posredovanje u rješavanju njegovog predmeta.

- Ja sam u ponedjeljak u Sarajevu. Ti ćeš meni donijeti to što imaš za Tužilaštvo, broj predmeta. Ja ću vidjeti sa Dalidom (tadašnja glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalida Burzić, op. a.), šta je i kako je, pa ću ti onda možda nešto reći – kazao je, između ostalog, Tegeltija Aleševiću.

Drugi medij blizak političkim zvaničnicima sa kojima se dovodi u vezu pravosudna struktura koju predstavlja Tegeltija je, pored izdvajanja prostora za sve koji su imali reći nešto pozitivno o predsjedniku VSTV-a, "ekskluzivno" saznao da je inspektor SIPA-e u iskazu Tužilaštvu BiH u potpunosti amnestirao Tegeltiju od eventualne odgovornosti za korupciju, što i nije sumnja zbog koje je podnesena disciplinska tužba i zbog koje bi Tegeltija trebao biti smijenjen sa pozicije koju obnaša. Ta "ekskluziva" ne govori ništa, osim o mogućoj sponi između tog medija, Tegeltije i tužiteljica koje vode predmet ili inspektora SIPA-e, kojeg je Tegeltija, tvrdio je nakon izbijanja afere, "sreo dva puta u životu".

Zbog manjkavosti zakonski definiranog postupka provođenja disciplinskih postupaka, koje svoju kulminaciju doživljavaju u aktuelnom predmetu, su predložene i izmjene Zakona o VSTV-u koje reguliraju tu oblast. Njihovo konačno utvrđivanje i upućivanje u parlamentarnu proceduru opstruiraju institucije entiteta RS, koje odbijaju imenovati svoje predstavnike u radnu grupu Ministarstva pravde BiH.

OSCE, OHR, Ambasada SAD-a, Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva, Ambasada Njemačke, Ambasada Holandije i Ambasada Španije uputili su u petak zajedničku izjavu, kojom su, između ostalog, poručili da niko, pa ni Tegeltija, ne smije biti iznad zakona.

- Funkcija predsjednika VSTV-a zahtijeva čak i strožije pridržavanje etičkih principa koji reguliraju ponašanje sudija i tužioca, budući da snosi veliku odgovornost u očuvanju nepristranosti i nezavisnosti pravosuđa u cijeloj zemlji. Propust u pridržavanju profesionalnih standarda zapravo ugrožava nezavisnost pravosuđa. Također podriva rad profesionalnih i moralnih sudija i tužilaca koji ispunjavaju ove visoke standarde. Ohrabrujemo VSTV da ispuni svoju zakonsku funkciju i osigura da svi članovi budu odgovorni ljudima u BiH – navodi se u zajedničkoj izjavi.

Jedina je u Tegeltijinu zaštitu stala Ambasada Rusije, čime je savršeno zaokružena struktura domaćih i međunarodnih snaga kojima je zaživljavanje vladavine prava, a samim tim i osnaživanja stabilnosti i sigurnosti BiH, protivno partikularnim interesima i politikama koje zagovaraju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.