open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
Tegeltija: Znam imena ministara, prioritet ekonomija
Nadam se da ja nisam bio uzrok što se ovako sporo formirala vlast u BiH, rekao je Tegeltija
21.11.2019. u 13:31
get url
text

Zoran Tegeltija kandidat SNSD-a za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH kazao je danas da će biti spreman u prvoj sedmici decembra da se pojavi pred Parlamentom BiH i da predstavi program. Očekuje i da će na toj sjednici biti verifikovana odluka Predsjedništva BiH o njegovom imenovanju.

- Nadam se da ja nisam bio uzrok što se ovako sporo formirala vlast u BiH – dodao je Tegeltija.

Naveo je i da su poznati resori koji pripadaju RS-u u Vijeću ministara BiH i to još od augusta, kada su predsjednici političkih partija , SDA, SNSD i HDZ BiH, potpisali sporazum.

RS-u  pripadaju resori spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, zatim transporta i komunikacija i za ljudska prava i izbjeglice, kao i tri zamjenička mjesta. Podvukao je da "zna imena", ali ih danas nije precizirao.

- Znam imena. Ali do verifikacije u Parlamentu BiH neću objavljivati, i prvo ću obaviti konsulatacije sa političkim partijama – rekao je Tegeltija, te dodao da se u javnosti "operisalo" sa velikim brojem imena, od kojih je dio tačan, a dio nije.

Ocijenio je i da neće biti preraspodjela funkcija u odnosu na onu što su tri stranke ranije dogovorile.

Rekao je i da je obaviješten da će u utorak biti sjednica komisije za pripremu Vijeća ministara BiH na kojoj će davati odgovore na pitanja zastupnika.

- Sve stranke imaju po jednog predstavnika i u utorak ću pokuštati da im dam sve odgovore na pitanja i sagledam njihova viđenja najvažnijih pitanja u BiH – poručio je Tegeltija.

Prioritet u radu će mu biti, podvukao je, isključivo ekonomija.

- Ekonomija, ekonomija i samo ekonomija – naglasio je Tegeltija.

Istakao je da viziju budućeg rada već ima u glavi, ali da će je prvo predstaviti u Parlamentu BiH.

- Prioritet je ubrzan privredni razvoj čije će rezultate građani osjetiti na svom standardu i to može da riješi veliki dio problema u BiH. Zato će prioritet biti ekonomija – kazao je Tegeltija.

Upitan o saradnji sa vladama entiteta, Tegeltija je kazao da su Savjet ministara BiH i Vlada RS prolazili kroz razne faze (ne)saradnje, te da će ubuduće učiniti sve da sa Radovanom Viškovićem i Fadilom Novalićem uspostavi "puni sistem koordinacije".

Tegeltija je istaknuoi da je otežavajuće što je prošlo već godinu dana, te da je sada najvažnije da se odblokiraju procesi i da se svi dokumenti, koji su prihvatljivi i prošli procedure, verifikuju, posebno oni koji se tiču međunarodnih finansijskih institucija.

- Ključ je i usvajanje budžeta za 2020. da ne prođe još jedna godina kroz privremeno finansiranje – rekao je Tegeltija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.