open-navfaktor-logo
search
Susret
Tegeltija u Ohridu razgovarao sa Zaevom
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Ohridu sa predsjednikom Vlade Republike Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom.
02.07.2021. u 10:01
get url
text

Na sastanku, koji je održan uoči Međunarodne konferencije "Zapadni Balkan: Nedostajući dio slagalice da popuni Evropu", razgovarano je o unapređenju bilateralnih odnosa BiH i Sjeverne Makedonije, procesu evropskih integracija, te jačanju trgovinske razmjene.

Ovom prilikom, predsjedavajući Tegeltija ponovio je opredijeljenost Vijeća ministara za evropske integracije, uz puno uvažavanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti i poštivanje Dejtonskog sporazuma.

Upoznao je Zaeva sa političkom i ekonomskom situacijom u BiH, te sa realizacijom aktivnosti koje svi nivoi vlasti u BiH, u skladu sa svojim nadležnostima, provode s ciljem prevazilaženja izazova uzrokovanih pandemijom koronavirusa, kao i unapređenja privrednog i poslovnog ambijenta.

Sagovornici su tokom razgovora zajednički ocijenili da je proces evropskih integracija zahtjevan i težak, ali da je važno povjerenje i sposobnost da se realizuju obaveze, te istakli zainteresovanost obje zemlje za unapređenje regionalnih inicijativa u kontekstu boljeg povezivanja.

Nakon bilateralnog sastanka sa premijerom Republike Sjeverne Makedonije, predsjedavajući Vijeća ministara BiH će se na marginama međunarodne konferencije sastati i sa pomoćnikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Evropu, Centralnu Aziju i Ameriku, saopćilo je Vijeće ministara BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.