open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara BiH
Tegeltija u dnevni red uvrstio ANP, neizvjesno hoće li ga ministri iz RS-a podržati
Program reformi (ANP) Bosne i Hercegovine za 2021. i Program reformi za 2022. godinu uvršten je u prijedlog dnevnog reda sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koja je zakazana za sutra.
08.11.2022. u 12:19
get url
text

Radi se o dokumentu koji predstavlja formalno-pravni okvir saradnje između Bosne i Hercegovine i NATO-a, a kojem su se ranije protivili iz SNSD-a.

VEZANI TEKST - Turković i Cikotić nisu došli na sjednicu: Tegeltija opet odbio na dnevni red staviti ključne reformske dokumente

Upravo je neuvrštavanje ANP-a u dnevni red jedne od ranije zakazanih sjednica Vijeća ministara BiH bio jedan od razloga njenog neodržavanja. Ovoga puta je Zoran Tegeltija (SNSD), predsjedavajući Vijeća ministara BiH, odlučio u predloženi dnevni red uvrstiti ove dokumente.

No neizvjesno je šta će biti s njima na samoj sjednici, hoće li biti povučeni s dnevnog reda, "oboreni" ili ipak usvojeni.

Naime, Program reformi za 2021. godinu je bio na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara i prošle godine, ali je povučen kako bi "ostao u životu" imajući u vidu da su ministri iz RS-a najavili da će biti protiv.

ANP i protivljenje SNSD-a je bio i razlog zbog kojeg je nakon Općih izbora 2018. godinu kasnilo formiranje Vijeća ministara BiH.

Teško je reći hoće li i sutra ministri iz RS-a podržati Program reformi za 2021. i Program reformi za 2022. godinu.

VEZANI TEKST - Program reformi povučen s dnevnog reda sjednice Vijeća ministara BiH "da bi ostao u životu"

- Prije kolegija Vijeća ministara sutra teško da se može znati kako će ministri iz RS-a glasati. Tek nakon kolegija će biti poznat konačan dnevni red – kazali su nam sagovornici u Vijeću ministara BiH.

Ističu da je riječ o politici i tome da SNSD ne želi u NATO i želi spriječiti to kretanje ka NATO-u jer ANP predstavlja sitne korake ka tome.

Istovremeno, Program reformi predložila je Komisija za saradnju s NATO-om Bosne i Hercegovine koja ga je jednoglasno usvojila, a u njoj su i kadrovi iz SNSD-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.