Ocijenivši da je saradnja sa Srbijom na visokom nivou, predsjedavajući Vijeća ministara je naglasio da je robna razmjena premašila iznos od dvije milijarde eura, što je najviši nivo do sada, navodi se u saopćenju Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH.

Brnabić je pozvala predsjedavajućeg Tegeltiju u zvaničnu posjetu Republici Srbiji.

Tegeltija je precizirao da je na sastanku razgovarano o završetku mosta u Bratuncu, za koji je Vijeće ministara donijelo odluku na svojoj prvoj sjednici, zatim o nastavku provođenja projekta autoputa Beograd - Sarajevo, te daljnjim aktivnostima u vezi sa realizacijom ranije dogovorenih projekata sa Republikom Srpskom, kao što su izgradnja hidrocentrala Buk-Bijela, Foča i Paunci.

Predsjedavajući Tegeltija je sa predsjednicom Vlade Brnabić razgovarao i o inicijativi "Mali Šengen", za koju je Republika Srpska već dala saglasnost, te je potrebno da stav o tome bude usaglašen na nivou BiH.

- Pored toga, iskoristio sam priliku da zahvalim predsjednici Vlade Brnabić i predsjedniku Aleksandru Vučiću na podršci koju Srbija pruža lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, jer se ona najviše ogleda kroz izgradnju lokalne infrastrukture, škola, vrtića i zdravstvenih ustanova, što su osnovne pretpostavke za bolji i kvalitetniji život građana - istakao je Tegeltija.

Tegeltija je u Londonu učestvovao na Investicionoj konferenciji o Zapadnom Balkanu, u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj.