open-navfaktor-logo
search
Zakazana sjednica
Tegeltija predložio obiman dnevni red: 130 tačaka, nema imenovanja čelnika policijskih agencija
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija (SNSD) i za narednu redovnu sjednicu je predložio obiman dnevni red, ovaj put s nešto više od 130 tačaka i veći broj podtačaka.
02.09.2022. u 08:04
get url
text
Sjednica Vijeća ministara BiH

I prethodne dvije redovne sjednice bile su kvantitativno "bogate", moguće da bi se iscrpilo što više tačaka pred kraj mandata imajući u vidu da Tegeltija, nakon odluke stranaka iz RS-a o bojkotu rada institucija BiH, mjesecima nije zakazivao redovne sjednice Vijeća ministara iako je zakonska obaveza da budu jednom sedmično.

VEZANI TEKST - Izbor čelnika policijskih agencija: Rang listu Vijeću ministara uputio Nezavisni odbor, zašto ne ministar

Tako sjednica nikako nije bilo prošle godine od sredine jula do novembra, potom od kraja decembra do sredine februara ove godine, pa su stotine materijala ostale u proceduri.

Nova redovna sjednica bila je zakazana za 1. septembra, ali je odgođena na sedam dana pa bi trebala biti održana u četvrtak, 8. septembra.

Na njenom dnevnom redu nema imenovanja čelnika policijskih agencija mada je sredinom prošlog mjeseca Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Vijeću ministara uputio rang-liste uspješnih kandidata.

Prema pojašnjenju iz Nezavisnog odbora, Vijeće ministara BiH ni nema zakonom propisani konkretan rok u kojem bi trebali imenovati, tako da ovo može potrajati.

Na dnevnom redu je tačka po nazivom "imenovanja i istek mandata u institucijama BiH", uz koju pak nisu priloženi nikakvi materijali, kao i imenovanje direktora Regulatornog odbora željeznica Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Vijeće ministara BiH radi bez programa rada; Šarović: Ne sjećam se da se to ikada desilo

Četiri mjeseca pred kraj godine Tegeltija je predložio Program rada Vijeća ministara BiH za 2022.

Kada su u pitanju zakoni, pred državnim ministrima za sedam dana treba se naći i nacrt zakona o postupku imenovanja na nivou institucija Bosne i Hercegovine, te nacrt zakona o zvaničnom vremenu u Bosni i Hercegovini. Nacrt zakon o zvaničnom vremenu je bio aktuelan i 2018. godine kada je rečeno da se njime definiše zvanično vrijeme u BiH, način računanja, realizacije i upotreba, pa je u ovom kratkom zakonu navedeno da je zvanično vrijeme u Bosni i Hercegovini srednjoevropsko vrijeme.

Na dnevnom redu je nekoliko odluka, te niz informacija koje su davno trebale biti razmatrane, odgovora na zastupnička pitanja i inicijative, izvještaji o radu bh. institucija u prošloj godini i programi rada za godinu koju privodimo kraju.

Tako će biti razmatrana informacija o završenom višegodišnjem projektu popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, te jedan zaključak Vlade FBiH sa sjednice održane prije deset mjeseci.

No Vijeće ministara treba donijeti i odluku o jednokratnoj naknadi za rad komisija za provođenje istrage uzroka avionske nesreće na lokalitetu Kozara, te na aerodromu Urije kod Prijedora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.