open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara
Tegeltija: Očekujem da će zastupnici SNSD-a glasati za Budžet, otvara se put za imenovanje Cikotića
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine imenovalo je danas za nove direktore Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Darka Ćuluma i Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Draška Milinovića.
14.07.2020. u 14:44
get url
text

Na poziciju direktora Službenog lista BiH imenovan je Dragan Prusina, dok je za direktora Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova imenovan Marko Vujević. Potvrdio je to novinarima nakon sjednice predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) pojašnjavajući da su zbog ranijih nesporazuma održane dvije sjednice Vijeća mnistara od kojih su na jednoj bila kadrovska imenovanja što je tačka spora više mjeseci.

Rješenje imenovanja u važnim bh. institucijama uslijedilo je nakon dogovora lidera Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratska zajednice (HDZ) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika prošle sedmice.

Tegeltija je najavio da će utvrditi prijedlog odluke za imenovanje novog ministra sigurnosti BiH Selmu Cikotića (SDA) tokom ove sedmice. On je nakon sjednice kazao da će se sva ostala imenovanja koja prođu proceduru naći na dnevnom redu narednih sjednica Vijeća ministra

- Očekujem, to je moja procjena, da nakon ovih imenovanja zastupnici SNSD-a, uz uvažavanje nekih njihovih sugestija, sutra u Parlamentu BiH glasaju za usvajanje Budžeta za 2020. godinu - kazao je Tegeltija nakon sjednice.    

Govoreći o imenovanju direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), kazao je da je SDA dostavila prijedlog za imenovanje sadašnjeg direktora Osmana Mehmedagića za imenovanje na tu poziciju te će pokrenuti proces imenovanja.

- Vi znate da tu nadležnost ima Predsjedništvo BiH, Zajednička komisija i Izvršni obaviješteni komitet i kad dobijem sva ta mišljenja, uputit ću prijedlog za imenovanje direktora OSA-e - pojasnio je Tegeltija.

Tegeltija je potvrdio da je Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) pokrenuo proceduru imenovanja novog direktora, ali je naglasio da ne postoji politička saglasnost u vezi s tim i tome kome će pripasti ta funkcija i trebat će vremena da se taj posao okonča. Na sjednici Vijeća ministara BiH danas je usvojena i odluka o ulasku stranaca u BiH te omogućen ulazak za državljane zemalja Evropske unije i zemlje Schengena uz negativan test na koronavirus koji ne smije biti stariji od 48 sati, a odluka će stupiti na snagu od 16. jula.

Bosna i Hercegovina je granice za strance zatvorila 22. marta. Iz te zabrane su bile izuzete diplomate, medicinski radnici, pripadnici vojnih snaga NATO i EUFOR-a u BiH, civilne službe zaštite, prekogranični radnici, osobe u tranzitu te prijevoznici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.