open-navfaktor-logo
search
Prvo obraćanje
Tegeltija o Zakonu o odbrani: Ne postoji mogućnost da ja budem protiv zakonskih rješenja
Novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH je, govoreći o kadrovskim rješenjima, kazao da su u petak u 11.00 sati prve konsultacije, te da se unutar političkih stranaka već znaju imena i da će ih on saopćiti nakon što mu političke stranke ponude kadrovska rješenj
05.12.2019. u 16:06
get url
text

Novoimenovani predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija je na prvoj konferenciji za medije na ovoj poziciji kazao da će u petak započeti konsultacije sa političkim strankama, a nastaviti naredne sedmice.

- Nadam se da ću do sredine sljedeće sedmice obaviti sve potrebne konsultacije i očekujem od stranaka da dostave prijedloge svojih kandidata jer je potrebno odgovarajuće vrijeme da bi se izvršile sve provjere. Lično mislim da, ukoliko bude dovoljno saglasnosti, je moguće da se u relativno kratkom vremenskom periodu imenuju svi ministri i zamjenici u novom Vijeću ministara BiH – izjavio je Tegeltija.

Tegeltija je ponovio da će dokument Program reformi BiH biti okvir za saradnju sa NATO-om jer je Predsjedništvo BiH kao nadležni organ usvojilo taj dokument. Također je ponovio da će poštovati Ustav BiH i ustavne nadležnosti svih institucija.

- Mi smo dužni da provodimo usvojene dokumente koji definiraju pitanja vanjske politike i odbrane, što je u nadležnosti Predsjedništva BiH – pojasnio je Tegeltija.

Novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH je, govoreći o kadrovskim rješenjima, kazao da su u petak u 11.00 sati prve konsultacije, te da se unutar političkih stranaka već znaju imena i da će ih on saopćiti nakon što mu političke stranke ponude kadrovska rješenja.

- Zar mislimo da može da postoji zakon koji nije u skladu sa Ustavom. Ustav je osnov za sve pravne akte, tako i za sve zakone koji su na snazi. Zbog toga ne postoji nijedna mogućnost da ću ja biti protiv zakonskih rješenja u BiH – kazao je Tegeltija govoreći o svom odnosu prema Zakonu o odbrani BiH.

Kada je rast njegove imenovine u posljednje četiri godine u pitanju, kazao je da je on posljedica njegovih prihoda, koji su, kako je kazao, lako provjerljivi.

Pojasnio je da ne može utjecati na kadrovska rješenja stranaka koje će učestvovati u izvršnoj vlasti na državnom nivou. Izrazio je nadu da će novi saziv biti potvrđen do Nove godine, ali da tu mogućnost otežavaju nadolazeći praznici i sistem provjere kandidata za ministre i zamjenike ministara.

- Mislim da postoji dovoljno prostora da se završi do kraja ove godine. Koliko sam ja informiran, definirana su dva datuma za rad Parlamenta do kraja ove godine, a to su 18. i 23. decembar. Što se mene tiče, ja ću biti spreman za bilo koju od tih sjednica – izjavio je Tegeltija.

Osvrnuo se i na izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV), koji je u proceduri, kako je kazao, više od dvije godine.

- Sam prednacrt Zakona o PDV-u je usvojen i na Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje. Taj zakon je dostavljen komisijama za finansije entitetskih parlamenata i Parlamenta BiH jer je tako definirano zakonom. Taj zakon, koji podrazumijeva da se u parlamentarnu proceduru pojavi preko Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje, je pripremljen i spreman za usvajanje. Što se tiče sadržaja tog samog zakona, u najvećoj mjeri je u pitanju usklađivanje sa odgovarajućim direktivama i rješavanjem određenih tehničkih pitanja. U predviđenom tekstu zakona koji se sada nalazi u proceduri nema ništa što je vezano za promjenu stope PDV-a - pojasnio je Tegeltija.

Podsjetio je da se o diferenciranoj stopi PDV-a govorilo o 2012. i 2013. godini, te da su protiv toga bili oni koji danas govore o tome.

Press konferencija Zoran Tegeltija
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.