open-navfaktor-logo
search
Čeka se Fiskalno vijeće
Tegeltija neuvrštavanje budžeta u dnevni red pravda nepostojanjem uvjeta kojih i nema zbog SNSD-a
Budžet institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu ne ispunjava uvjete za usvajanje jer prije toga Fiskalno vijeće Bosne i Hercegovine nije usvojilo Globalni fiskalni okvir za naredne tri godine.
28.11.2022. u 18:28
get url
text
Sjednica Vijeća ministara BiH

Ovim je riječima Zoran Tegeltija (SNSD), predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, prije nekoliko dana obrazložio zašto su bili protiv da se na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH nađe nacrt budžeta pa je sjednica prošle sedmice odgođena za danas. I danas se desio isti scenarij. 

VEZANI TEKST - Nastavljeni problemi u Vijeću ministara BiH, sjednica nije održana opet zbog dnevnog reda

Vrijedi podsjetiti da je Fiskalno vijeće BiH održano 20. oktobra, i to nakon višemjesečnih urgencija ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande (HDZBiH), ali Globalni fiskalni okvir nije usvojen na toj sjednici jer su, prema informacijama, članovi Fiskalnog vijeća koji dolaze iz RS-a bili protiv. Radi se o kadrovima SNSD-a, a među njima je upravo Tegeltija, te i premijer RS-a Radovan Višković i ministrica finansija RS-a Zora Vidović.

Sjednica Vijeća ministara BiH tako je prošle sedmice odgođena jer su protiv dnevnog reda glasali ministri iz HDZ-a. To je Tegeltija ocijenio neprihvatljivim.

Ni danas Tegeltija na dnevni red nije predložio budžet mada su prošli zakonski rokovi u kojim je trebao biti usvojen u Vijeću ministara, te se i danas desio isti scenarij kao prošle sedmice - sjednica Vijeća ministara nije održana jer je "pao" dnevni red.

Članovi Fiskalnog vijeća BiH iz SNSD-a su i ranije odugovlačili i osporavali donošenje Globalnog fiskalnog okvira.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.