- Nažalost, svjedoci smo da na pojedinim dijelovima BiH ruše se spomenici antifašizma, a istovremeno se grade spomenici fašistima i zločincima – kazao je Bećirović.

Dodao je da je vrijeme da se ovo pitanje zakonski riješi, te da BiH, kako je kazao, i u ovom segmentu bude dio civiliziranog svijeta.

- Mi nemamo dobru budućnost ako to na adekvatan način ne razriješimo – ocijenio je Bećirović.

Tegeltija je, odgovarajući na upit, kazao da je ovaj prijedlog već tri puta bio u proceduri u Parlamentarnoj skupštini BiH, te da je sva tri puta odbijen.

- Vijeće ministara je na svojoj sjednici 2010. godine usvojilo prijedlog odog zakona i vrlo brzo poslije toga Zastupnički dom je oborio taj zakon. Ovo govorim da razumijemo kako prolaze prijedlozi zakonskih rješenja koja nisu dogovorena između svih onih koji učestvuju u parlamentarnom životu BiH – izjavio je Tegeltija.

Kazao je da nema dovoljno vremena da obrazlaže razloge zbog kojih su predstavnici srpskog naroda glasali protiv ovog zakonskog rješenja, te da on nema namjeru da predlaže zakonsko rješenje koje će praviti podjele.

- Ja vas pozivam da se ne bavimo onim pitanjima oko kojih ne postoji saglasnost – poručio je Tegeltija.

Izjavio je da bilo kakvo zakonsko rješenje neće promijeniti ničiji stav o fašizmu i antifašizmu u BiH.

Bećirović je ocijenio da nije zadovoljan ovim odgovorom jer smatra da je ovo pitanje potrebno zakonski riješiti.

- Smatram, bez obzira na to koliko puta ovaj prijedlog zakona bio u parlamentarnoj formi, da se nikada ne smijemo umoriti od toga – izjavio je Bećirović.