open-navfaktor-logo
search
Ministri jedinstveni
Tegeltija: Nećemo otvoriti granicu za EU dok oni ne otvore za građane BiH
Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, govoreći o pitanju otvaranja granica BiH za građane EU, rekao je novinarima da danas nisu donijeli odluku s obzirom na to da ni EU to nije učinila kad je u pitanju BiH.
30.06.2020. u 17:12
get url
text

Kazao je da je to jedinstven stav svih članova Vijeća ministara da se za građane EU ne otvori granica dok oni ne otvore granicu za BiH.

- Mi smo zakazali današnju sjednicu za 30. juni iako to činimo svakog četvrtka zbog toga što smo očekivali da će EU donijeti odluku o otvaranju granice za državljane BiH. Pošto to nije učinjeno, jako smo nezadovoljni odlukom Evropske komisije i iz razloga što BiH nije u najtežoj situaciji kada je u pitanju pandemija virusa korona, i zbog toga nema razloga da mi otvorimo granice za državljane EU. Tako da će se ova odluka prolongirati za naredne dvije sedmice - rekao je Tegeltija.

Podsjećamo, Evropska unija objavila je danas da će ponovo otvoriti svoje granice putnicima iz 14 zemalja, među kojima nema Bosne i Hercegovine, Kosova i Sjeverne Makedonije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.