open-navfaktor-logo
search
Vjeruje i u EU mehanizme
Tegeltija na Ekonomskom forumu zahvaljivao Srbiji za vakcine i isticao intervenciju Vlade RS-a
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija iskazao je lično, ali i razočarenje građana BiH u globalni sistem nabavke vakcina protiv koronavirusa i istakao da bez Srbije BiH ne bi do sada imala nijednu dozu te najavio da će danas stići novi kontingent vakcina protiv koronavirusa koje je Vlada Srbije donirala BiH.
12.03.2021. u 11:49
get url
text

Na Ekonomskom forumu u Tirani koji je održan online, Tegeltija je govorio o procesu pridruživanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, borbi protiv pandemije koronavirusa, vakcinaciji protiv virusa, ali i otklanjanju ekonomskih posljedica pandemije. Kako je naveo, daleko je bio Samit u Solunu kad je BiH započela proces pridruživanja EU.

- To je jedno od pitanja za koje postoji saglasnost svih u BiH i pored dugog i jako sporog procesa, taj entuzijazam građana prema EU je i danas jako izražen. Siguran sam da će BiH naporima koje je napravila u 2020. godini i u koje će učiniti prvoj polovini ove godine, napraviti dovoljan broj kredibilnih mjera da može da dobije kandidatski status, što je od velike važnosti za cijelu BiH - rekao je.

On je dodao i da je BiH jako posvjećena ispunjavanju uslova za pristup EU-u, bez obzira kada dobije status kandidata, jer su svi svjesni da je EU mjesto za građane BiH. Tegeltija je kazao i da je fokus u protekloj godini bila borba protiv pandemije, tokom koje se pokazala jako važna uloga EU-a.

- Moramo priznati na kraju da je EU bila najbolji partner BiH u borbi protiv pandemije, a očekujemo da se to desi i u samom procesu vakcinacije - rekao je.

On je ocijenio da zemlje regiona nisu iskoristile tešku situaciju s pandemijom kao mogućnost da unaprijede ekonomsku saradnju, podignu međusobne trgovinske veze na viši nivo i pomognu jedna drugoj. Kako je precizirao, u ovoj godini postoje dva velika izazova, prvi je kako uspješno provesti vakcinaciju u našim zemljama, a drugi kako sanirati ekonomske posljedice COVID-19.

Tegeltija je zahvalio Srbiji, odnosno Vladi na čelu s premijerkom Anom Brnabić i predsjedniku Aleksandru Vučiću na donacijama vakcina protiv koronavirusa te najavio da danas stiže "još jedna količina vakcina koje je Vlada Srbije donirala BiH".

- Moramo iskazati i svoje razočaranje, ne samo lično nego i svih građana BiH za globalni sistem distribucije vakcina koji je pokazao visok nivo neefikasnosti, a u koji smo mi polagali nade. Bez pomoći Srbije i intervencije koju je napravila Vlada Republike Srpske, Bosna i Hercegovina bi ostala bez vakcina - dodao je.

Ipak, on je rekao i da vjeruje da će proces nabavke vakcina kroz EU mehanizme profunkcionisati i da će na kraju biti uspješan.

- Ono što za nas jeste razočaravajuće je to da su vakcine od globalnog dobra prerasle u robu koja se nabavlja na tržištu po nefer uslovima. Na tom planu smo morali napraviti mnogo, mnogo više - izjavio je.

On je podsjetio i da će BiH 16. marta s Turskom potpisati ugovor koji će omogućiti izgradnju auto-puta Sarajevo-Beograd, s ciljem boljeg povezivanja ekonomija i građana dvije zemlje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.