open-navfaktor-logo
search
Iznio optužbe
Tegeltija misli da CIK ima važnijih stvari nego da razmišljaju o novcu za finansiranje izbora
Zoran Tegeltija (SNSD), predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, tvrdi da će biti novca za predstojeće Opće izbore. No Tegeltija je pomalo kontradiktoran jer očekuje da će budžet institucija Bosne i Hercegovine za 2022. godinu biti u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine do kraja maja, a novac bi trebao biti osiguran do 19. maja, s obzirom na to da je Izborni zakon Bosne i Hercegovine jasno propisao rokove. 
30.04.2022. u 11:37
get url
text

VEZANI TEKST - Prekršen dogovoreni rok, nacrt budžeta BiH za 2022. još nije završen

Tegeltija je iznio i niz optužbi na račun Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine, a kazao je i da će predstavnici međunarodne zajednice imaju favorite za izbore i da će ove godine "agresivnije igrati".

- Činjenica je da budžet institucija BiH za 2022. godinu još nije usvojen, ali najmanja odgovornost je na Vijeću ministaraBiH, pa i Parlamentu BiH. Globalni fiskalni okvir, koji treba da odobri Fiskalno vijeće BiH u kojem su entitetski premijeri, ministri finansija, predsjedavajući Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH, za 2022. nismo imali do kraja marta ove godine. Nije bilo saglasnosti Vlade RS-a i zbog toga nije usvojen okvir, bez kojeg se nije moglo pristupiti izradi budžeta. Ministarstvo finansija priprema nacrt budžeta, nadam se da će uskoro biti upućen Predsjedništvu BiH, koje je formalni predlagač, a zatim i u Parlament BiH i to do kraja maja, a dalje odluke su na Parlamentu - naveo je Tegeltija u intervjuu za Glas Srpske.

Tvrdi da je novca za izbore uvijek bilo i bit će.

- O tome smo govorili i 2020., ali je CIK odlukama pomjerio izbore, a na kraju su imali novac. Izbori se raspisuju početkom maja, a održavaju početkom oktobra. To je dug period da bi se insistiralo na novcu u maju. I prije dvije godine sam rekao, a i sada ću, da izbori neće zavisiti od finansijskih sredstava, a moramo priznati da CIK veoma agresivno nastupa o pitanju tog novca. Ne znam koji su im motivi, ali mislim da u pripremama za izbore imaju daleko važnijih stvari nego da razmišljaju o tome - stava je Tegeltija.

Prema Izbornom zakonu BiH, novac za izbore mora biti osiguran najkasnije 15 dana od dana raspisivanja izbora. CIK je najavila da će odluku o raspisivanju izbora donijeti 4. maja, što znači da do 19. maja moraju biti osigurana sredsta. Izbori se, po propisima, osiguravaju u budžet.

Na konstataciju da se CIK poziva na odredbu Izbornog zakona BiH kojom je definiran rok od 15 dana, Tegeltija je iznio stav da "ima mnogo važnijih odredbi kojima CIK ne posvećuje posebnu pažnju". Odgovorio je da pri tome misli na mnogo toga, poput priprema za glasanje u inostranstvu.

VEZANI TEKST - Zašto SNSD želi otežati glasanje za 102.300 birača; Salkić: Glasanje putem pošte neće biti ukinuto

Tegeltija smatra i da nije ni fer ni korektno prema Vjekoslavu Bevandi (HDZBiH), ministru finansija i trezora Bosne i Hercegovine, to što ga CIK vidi kao krivca, optužujući ga da blokira budžet.

- To nije ni fer ni korektno prema njemu, posebno jer je Vijeće ministara kolektivni organ. Aludira se na to da je član HDZ-a BiH, partije koja je nezadovoljna Izbornim zakonom, odnosno nespremnošću SDA da promijeni određene elemente, ali ideje CIK-a da novac bude osiguran iz viška sredstava iz nekog prethodnog perioda nisu ničim utemeljene. Zato govorim da se bave tuđim, a ne svojim poslom. Siguran sam da ministru Bevandi nije u cilju blokada izbora niti da bilo šta radi na tom planu - stava je Tegeltija.

Na pitanje da li vjeruje da će izbori biti u oktobru ili mogu i ovaj put da budu prolongirani kao lokalni prije dvije godine, tegeltija je dogovorio da se "od CIK-a sve može očekivati".

- Postoje neki kojima izbori baš i ne odgovaraju, s obzirom na politički rejting. Ako smo se opredijelili da ćemo ići u izbore, po svaku cijenu i bez izmjena zakona, onda treba da budu početkom oktobra. Vjerujem da će se to desiti i da CIK neće napraviti ono što je napravio 2020., a ne vjerujem da će biti usvojene izmjene Izbornog zakona - dodao je Tegeltija.

A kada je u pitanju formiranje vlasti nakon izbora, Tegeltija je kazao da nikada izbori u BiH nisu završili njihovom implementacijom u roku.

Izvjesno je da će u RS-u sve biti urađeno na vrijeme, ko god bude pobjednik, kao i svaki put. S druge strane, Vlada FBiH nije formirana od izbora 2018,. predsjednik i potpredsjednici FBiH nisu izabrani i to nikome ne smeta. Vijeće ministara je izabrano gotovo godinu nakon izbora, tako da se očekuje veoma slična situacija. Treba imati na umu i da u izbornom procesu u BiH postoji i četvrti partner, a to su predstavnici međunarodne zajednice.

VEZANI TEKST - Izetbegović pisao čelnicima EU i Hrvatske: Pokušaj HNS-ovog "administrativnog preustroja" direktno kršenje Dejtona

Političko Sarajevo sad želi da utječe i na izbor člana Predsjedništva iz RS-a preko glasova iz dijaspore. Sve tamošnje partije, bez obzira na naziv, su usmjerene na formiranje liste sa velikim brojem Hrvata da bi uticali na izbor delegata u Domu naroda, a što se tiče hrvatske strane, mislim da neće bojkotovati izbore i dozvoliti da neko drugi bira političke predstavnike tog naroda mimo njih. Ne znam kako će se ponašati nakon izbora - rekao je Tegeltija.

Smatra da i međunarodna zajednica ima favorite, "iako uvijek kažu da se ne miješaju".

- Mislim da će biti daleko agresivniji ove godine. Neću se iznenaditi ako uslijede nove političke sankcije ljudima iz SNSD-a. Nama ne smeta finansijska podrška koju daju opoziciji u RS-u, već direktni pokušaj diskvalifikacije pojedinaca. U ovom momentu se u političkom Sarajevu najviše licitira o moći CIK-a, a koji danas ne bi bio ovakav da nije bilo uplitanja pojedinaca iz međunarodne zajednice da utiče na izborni rezultat - rekao je, između ostalog, Tegeltija za Glas Srpske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.