open-navfaktor-logo
search
Upražnjene pozicije
Tegeltija kaže da nema problema u oblasti imenovanja, a krnjoj Komisiji za koncesije prije deceniju istekao mandat
Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, kazao je da nema problema u oblasti imenovanja zvaničnika u institucijama BiH mada je nizu institucija istekao mandat njihovim rukovodiocima, negdje i više od decenije ili su pozicije upražnjene.
07.09.2022. u 08:25
get url
text

U odgovoru na zastupničko pitanje postoje li problemi u imenovanjima zbog blokade institucija BiH na koju su se prošle godine odlučile stranke iz RS-a, Tegeltija je "izvukao" odredbe Zakona o upravi po kojim rukovodioci nakon isteka mandata i dalje imaju prava i obaveze sve do novog imenovanja na tu funkciju.

Nadalje je Tegeltija naveo da se, kada su u pitanju državni službenici, konkursi provode i uspješno ih okončava Agencija za državnu službu Bosne i Hercegovine.

- Imajući u vidu odredbe Zakona o upravi i Zakona o državnoj službi može se zaključiti da trenutno nema problema u ovoj oblasti – ustvrdio je Tegeltija.

VEZANI TEKST - Za Tegeltiju samo koronavirus razlog što nisu realizovane reforme koje je obećao

U primjeru Komisije za koncesije Bosne i Hercegovine vidljivo je da nije baš tako. Komisija za koncesije ima četiri od sedam članova i toj četverici članova je istekao mandat i prije više od decenije. To je bio jedan od razloga što ova komisija nije uspjela donijeti nikakvu odluku kada je u pitanju spor koji su 24 državna zastupnika pokrenula zbog izgradnje hidroelektrana na rijeci Drini jer je zaobiđena država BiH, mada se politički pokušavalo učiniti sve da odluka bude donesena u korist vlasti RS-a.

Imenovanje direktora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine problem je koji se politički još ne može riješiti pa je Miro Džakula na čelu ove institucije godinu i po nakon isteka mandata. Imenovanje Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije također je i dalje neriješen problem...

Još se ništa ne dešava kada je riječ o imenovanju rukovodilaca Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije Bosne i Hercegovine i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela mada je prošlo oko 20 dana otkako je Vijeću ministara upućena rang-lista. Ova imenovanja nisu u dnevnom redu ovosedmične sjednice Vijeća ministara BiH kojeg je predložio Tegeltija.

Mjesecima se čekalo i na imenovanje Odbora za žalbe policijskih službenika. Duže od godinu od objave konkursa je trebalo da bude imenovano novo rukovodstvo Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH u kojoj je od kraja prošle godine ostao samo direktor kojem je istekao mandat, nakon što je i drugi zamjenik direktora dao ostavku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.