open-navfaktor-logo
search
Kritike za VSTV
Tegeltija iz Zanzibara za Faktor: Komentiranje mojih slika sa odmora me nasmijalo, zastupnici nisu ni pročitali izvještaje
Izrečene kritike na račun VSTV-a su, ocjenjuje, uglavnom populističke fraze, na koje su pravosudni zvaničnici od domaćih političara, kako je kazao, već navikli i ništa drugo nisu ni očekivali
17.01.2020. u 11:27
get url
text
Milan Tegeltija
get url
text

Niti jedan državni zastupnik na sjednici u četvrtak nije podržao izvještaje o radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine za 2017. i 2018. godinu. Čak 31 zastupnik je bio protiv, dok ih je osam bilo suzdržano.

Takvi rezultati glasanja dovoljno govore o odnosu državnih zastupnika prema radu VSTV-a i stanju u bosanskohercegovačkom pravosuđu, a tokom rasprave se nisu štedjele ni oštre kritike na račun ove institucije, naročito na račun njenog predsjednika Milana Tegeltije, koji nije prisustvovao sjednici.

- Dok mi raspravljamo o ovome, on je na ljetovanju u Zanzibaru. Čovjek je objavio slike na svom Facebooku. Čovjek ispod palme, na plaži, dok mi ovdje želimo da imamo njegovo prisustvo, da pitamo šta je sa slučajem "Memić", koji je najočitiji primjer korupcije, pa možda i političke zloupotrebe u pravosuđu. Šta je sa slučajem "Dragičević", šta je sa brojnim slučajevima, šta je sa tužiocima čije optužnice padaju, a oni bivaju unaprijeđeni. Dakle, u to vrijeme čovjek na Facebooku objavi nama svima pozdrav sa plaže. Samo što nije napisao ispod: "Levati, otpušteni ste" – kazao je zastupnik Saša Magazinović.

Tegeltija je u razgovoru za Faktor prokomentirao te kritike, te je pojasnio zbog čega nije prisustvovao jučerašnjoj sjednici. Poziv na sjednicu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je u VSTV, tvrdi, došao na Božić, 7. januara, kada je on već bio na godišnjem odmoru van granica BiH.

- I pored toga, VSTV je osigurao prisustvo sjednici svog ovlaštenog predstavnika, uvažene članice VSTV-a Željke Radović, na koji način je ispoštovan Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH i osigurani uvjeti za razmatranje izvještaja. Same diskusije pojedinih zastupnika o mom boravku na godišnjem odmoru i komentiranje slika sa godišnjeg odmora je simpatično i lijepo me nasmijalo, ali mislim da Parlament nije mjesto za takvu vrstu komentara, što govori o ozbiljnosti kojom se pristupilo razmatranju samog izvještaja VSTV-a, za koji sam na osnovu rasprava ubijeđen da ga većina zastupnika nije ni pročitala, a kamoli ozbiljno analizirirala – kazao je Tegeltija.

Izrečene kritike na račun VSTV-a su, ocjenjuje, uglavnom populističke fraze, na koje su pravosudni zvaničnici od domaćih političara, kako je kazao, već navikli i ništa drugo nisu ni očekivali.

- Činjenica da nijedan zastupnik nije glasao za primanje na znanje izvještaja prije svega govori da je pravosuđe istinski nezavisno i da ga niko od političara ne doživljava kao nešto svoje s čim upravlja i ima potrebu to što je njegovo da brani. To nepodržavanje je praksa Parlamenta BIH u zadnjih desetak godina. Međutim, u skladu sa demokratskom podjelom vlasti i nezavisnošću pravosudnog sistema za izvještaj VSTV-a ne traži se njegovo usvajanje ili podrška Parlamenta BiH, on je informativnog karaktera u odnosu na Parlament BiH, tako da je potpuno bespredmetno govoriti o podršci Parlamenta BiH izvještaju VSTV-a – ocjenjuje Tegeltija.

Predsjednik VSTV-a smatra da veliki broj zastupnika suštinski ne razumije podjelu vlasti, ne poštuje je, niti može istinski prihvatiti nezavisnost pravosudnog sistema od druga dva stuba vlasti. Zastupnici, tvrdi, smatraju da je pravosuđe podređeno Parlamentu.

- Političari bi voljeli sebe da nadrede pravosuđu i pošto im to ne polazi za rukom, to im stvara frustraciju, zbog koje svi političari pravosuđe gledaju kao neko strano tkivo i tako se prema njemu ophode – zaključuje Tegeltija.

Zastupnički dom je, podsjetit ćemo usvijio zaključak da se održi tematska sjednica o stanju u pravosuđu i o radu VSTV-a, uz obavezno prisustvo predsjednik VSTV-a Milana Tegeltije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.