Razgovarano je o preduzimanju konkretnih koraka ka ekonomskoj integraciji regiona, sa ciljm pomoći u prevazilaženju krize izazvane pandemijom virusa korona.

Tegeltija je ovom prilikom ukazao na značaj unapređenja regionalne saradnje, kao preduslova za efikasnije povezivanje tržišta, naglasivši da region zapadnog Balkana, uprkos svim izazovima sa kojima se susreće, ima veoma značajan razvojni potencijal.

Tokom razgovora, istakao je opredijeljenost Vijeća ministara evropskom putu BiH, uz puno uvažavanje Dejtonskog sporazuma i ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH, te ukazao na potrebu intenzivnije saradnje zemalja zapadnog Balkana sa Evropskom unijom kao najvažnijim vanjskotrgovinskim partnerom.

Ovom prilikom, pozdravio je namjeru Evropske unije da intenzivira angažman na svim nivoima kako bi podržala privredni i društveni napredak zemalja zapadnog Balkana, te istakao potrebu što hitnijeg pokretanja velikog investicionog ciklusa u cilju brzog odgovora na krizu izazvanu pandemijom virusa korona.

Tegeltija je naglasio da je regionalna ekonomska integracija snažan pokretač ka članstvu u Evropskoj uniji i time pristupanje jedinstvenom evropskom ekonomskom pristoru, te istakao da ključni prioritet zemalja zapadnog Balkana treba da bude stvaranje regionalne ekonomske zone koja će omogućiti razvoj privrednih kapaciteta, ekonomski rast i stvaranje radnih mjesta.

Pored Tegeltije, učesnici video samita o partnerstvu Zapadnog Balkana bili su predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, premijer Kosova Avdulah Hoti, premijer Albanije Edi Rama i ministrka ekonomije u Vladi Crne Gore Dragica Sekulić, saopćilo je Vijeće ministara BiH.