open-navfaktor-logo
search
Zaprepašten
Tedros pozvao bogate da ne nude treću dozu vakcine
Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je u srijedu bogate zemlje s velikim zalihama vakcina protiv koronavirusa da se uzdrže od nuđenja treće doze vakcine do kraja godine.
09.09.2021. u 08:17
get url
text

Rekao je da je bio zaprepašten komentarima farmaceutskih kompanija koji kažu da su zalihe vakcina dovoljno velike da omoguće i davanje treće doze i vakcinaciju u zemljama kojima su hitno potrebne vakcine, ali se suočavaju s nedostatkom.

Čelnik WHO-a kazao je da neće šutjeti kada kompanije i zemlje koje kontroliraju globalnu ponudu vakcina misle da siromašni u svijetu trebaju biti zadovoljni ostacima, prenosi Al Jazeera Balkans.

Tedros je ranije pozivao na moratorij davanja treće doze do kraja septembra, ali Sjedinjene Američke Države i druge zemlje su počele ili razmatraju planove da ih ponude svojim građanima koji spadaju u ugrožene grupe.

Bijela kuća je početkom augusta odbacila poziv WHO-a na moratorij na treću dozu vakcine protiv COVID-19, ocijenivši da SAD ne treba birati između davanja treće doze vakcine svojim građanima i doniranja vakcine trećim zemljama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.