open-navfaktor-logo
search
Legendarni trener
Tanjević iz Trsta za Faktor: Zamisli da Sarajlijama koji su preživjeli rat objašnjavam da je sada teško
Bogdan Tanjević, legendarni trener sarajevske Bosne, koji je sa "Studentima" 1979. osvojio titulu evropskog prvaka, a koji živi u Trstu posljednjih sedmica, kao i većina stanovnika Italije, vrijeme provodi isključivo u svom stanu.  
15.04.2020. u 07:49
get url
text

Kako kaže na početku razgovora za Faktor, svi se moraju naviknuti na situaciju zbog pandemije koronavirusa.

- Trst će biti naša baza narednih mjeseci. Male su šanse da uskoro počnemo putovati kao prije koronavirusa. Već su nama starima rekli da ne planiramo ljetovanje i da ćemo do decembra biti pod prismotrom. Pomirio sam se sa mogućnosti da se iz Trsta ne maknem do kraja godine. Naravno da to nije lako, ali podnosim kao i svi. Zamisli da starim Sarajlijama koji su preživjeli rat objašnjavam da je sada teško. Kako bi to samo bilo smiješno. Imam struju, vodu, da se jede, da se okupa, da se gleda televizija, toplo mi je u stanu... Ne nedostaje nam ništa osim socijalnog života - ističe popularni Boša.

Preporučio je svim građanima u Bosni i Hercegovini da slušaju i poštuju struku, odnosno ljude iz zdravstvenog sektora.

- Njih treba dobro slušati i nadati se da će sve proći sa što manje nesretnih žrtava. Velike zemlje kao što su Italija, Španija, Francuska imaju bolje uvjete, bolnice, ali imaju velikih broj žrtava. Moramo ovo shvatiti ozbiljno i slušati savjete ljekara, koji kažu da se mora poštovati udaljenost između ljudi ako se mora izaći, te izolacija, odnosno boravak u svojim domovima. Vrijeme najčešće provodim čitajući knjige i gledajući filmove. Dobar sam čitač. Imam knjiga kojima se ponovo vraćam. Gledam i filmove. Ja sam partizan po ubjeđenju, tako da me svaki partizanski film može rasplakati. Omiljeni su mi i filmovi braće Coen "Nema zemlje za starce", "Fargo"... - nastavlja Tanjević.

Žao mu je što u aprilu nije mogao da bude u Sarajevu i obilježi dan kada je Bosna prije 41 godinu osvojila titulu evropskog prvaka.

- Mislio sam da ću biti u Sarajevu u aprilu i da ćemo 5. proslaviti dan kada je Bosna bila na krovu Evrope. U tome sam, nažalost, spriječen. Što se tiče 1979. godine, bio je to jedan veliki sportski događaj i mi smo tada napravili nemoguć rezultat. Biti prvak Evrope, a pored velesila kao što su Real Madrid, Emerson, CSKA Moskva... To je stvarno nešto veliko. To je bio rezultat jedne dugogodišnje pripreme za taj trenutak, taj 5. april koji svi pamte i rado ga se sjećaju. Žao mi je što zbog koronavirusa nisam mogao doći ni na sahranu Zdravka Čečura. Bez njega nisam smio izaći na utakmicu, mogao sam bez svakoga, ali ne i bez Čečura. Imao je nevjerovatan karakter - dodaje legendarni košarkaški trener.

Iako je cijeli život posvetio košarci, koja mu je zauzvrat pružila mnogo, sada o njoj ne razmišlja.

- Košarka je posljednja briga. Sve ovo ostavit će negativne posljedice na cijelu planetu. Na ekonomiju koja je kraljica svih odluka i događanja. Glavna tema bit će briga za posao. Bit će veliki gubitak radnih mjesta i to je teško razriješiva situacija. Turizam je stao i dugo će trebati da se oporavi. I sve ostalo je u fazi mirovanja. Njemačku drži proizvodnja i prodaja automobila. Čeka nas težak period – zaključuje na kraju Tanjević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.