open-navfaktor-logo
search
Afganistan
Talibani u Kabulu čekaju mirnu predaju vlasti, predsjednik Ghani napustio zemlju
Talibani su ušli u glavni grad Afganistana Kabul i čekaju mirnu tranziciju vlasti.
15.08.2021. u 16:17
get url
text

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani i potpredsjednik Amrullah Saleh podnijeli ostavke tokom sastanka s talibanskim vođama, koji se danas održao, a na kojem se razgovaralo o predaji Kabula i mogućoj uspostavi "prijelazne vlasti", javlja novinar Glasa Amerike Ayaz Gul.

Do "prijelazne vlasti", izvjesno je, neće doći s obzirom da su Ghani i Saleh, prema novinaru Gulu, svu vlast predali talibanima. Nakon toga su, također neslužbeno, napustili i Kabul i Afganistan, a prema dosad nepotvrđenim informacijama, odletjeli su u susjedni Tadžikistan iz čijeg bi glavnog grada Dušanbea trebali nastaviti put na treću, zasad nedefiniranu lokaciju.

Talibanski izvori rekli su za Glas Amerike da je ostavka afganistanskog predsjednika Ashrafa Ghanija prihvaćena tokom razgovora u Kabulu. Tvrde i da će afganistanski starješine, a nije jasno uključuje li to i Ghanija, otputovati u Dohu u Kataru gdje će se realizirati detalji prijenosa vlasti na talibane. Iz Ghanijevog ureda još nisu komentirali ovu informaciju.

Talibanski pregovarači otišli su u nedjelju u predsjedničku palaču kako bi razgovarali o predaji vlasti, rekao je ranije afganistanski dužnosnik koji je htio ostati anoniman iz straha od talibanske odmazde.

Talibani su ranije naredili svojim snagama da ne napadaju Kabul, glavni grad Afganistana, već da zauzmu položaje ispred ulaza u grad, saopćili su u nedjelju.

Pošto je Kabul velik i gusto naseljen grad, talibani nisu namjeravali ući silom, naveli su u saopćenju. Umjesto toga, militanti su održali pregovore s afganistanskom vladom o mirnom zauzimanju Kabula, dodaju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.