open-navfaktor-logo
search
Oslobađaju zatvorenike
Talibani potvrdili da su počeli preuzimati kontrolu nad centrom Kabula
Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid saopćio je da su počeli preuzimati kontrolu nad gradom i javnim zgradama nakon što su vladine snage napustile glavni grad Afganistana, Kabul, javlja Anadolu Agency (AA).
15.08.2021. u 17:27
get url
text

Mujahid je na Twitter nalogu naveo da su željeli mirno zauzeti glavni grad i stoga nisu upotrijebili silu, ali su vladine snage napustile to područje i evakuisale zgrade.

Napominjući da su počeli preuzimati kontrolu nad centrom i javnim zgradama kako bi spriječili moguće incidente i pljačku, Mujahid je poručio da će "garantovati sigurnost u gradu".

Predsjednik Afganistana Ashraf Ghani napustio je zemlju avionom koji je poletio sa aerodroma u Kabulu.

Nakon preuzimanja svih velikih glavnih provincijskih centara i graničnih prelaza, talibani su danas počeli ulaziti i u rubna naselja glavnog grada Afganistana Kabula.

Brzo napredovanje talibana izazvalo je paniku i strah u centru Kabula iz kojeg američka vojska evakuira osoblje ambasade.

Talibani također oslobađaju zatvorenike u zatvorima Bagram i Pul-e-Charkhi.

Glasnogovornik talibanskog pokreta Zabihullah Mujahid na Twitteru je ranije danas poručio da talibani neće koristiti silu za preuzimanje kontrole u centru Kabula. Iz afganistanske vlade su također saopćili da počinju pregovore o mirnoj predaji vlasti prelaznoj upravi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.