open-navfaktor-logo
search
Misija UN-a u Afganistanu
Talibani oslobodili četiri aktivistice koje su se vodile kao nestale
Talibanske vlasti oslobodile su iz zatvora četiri aktivistice za ženska prava koje su bile uhapšene u Kabulu i od tada su se vodile kao "nestale", objavila je u nedjelju misija UN-a u Afganistanu.
14.02.2022. u 08:09
get url
text

- Nakon dugog razdoblja neizvjesnosti, četiri aktivistice koje su smatrane "nestalima" kao i njima bliske osobe koje su također vođene kao nestale, oslobođene su - objavila je misija UN-a na Twitteru.

Tamana Zaryabi Paryani i Parwana Ibrahimkhel bile su uhapšene 19. januara, nekoliko sati nakon što su učestvovale u protestu u Kabulu za ženska prava.

Druge dvije, Mursal Ayar i Zahra Mohammadi, talibanske vlasti privele su početkom februara.

U oba slučaja talibani su negirali da išta znaju o njihovom nestanku i rekli su da su otvorili istragu.

Pošto su ponovo došli na vlast krajem augusta prošle godine munjevitim ratom i gotovo bez otpora, talibani su ustvrdili da su se promijenili i modernizirali u odnosu na prvu vladavinu od 1996. do 2001. u kojoj su bezobzirno gazili ljudska prava.

No, od dolaska na vlast oni ušutkavaju svaki glas opozicije i rastjeruju proteste za ženska prava. Privode ljude koji se usude kritizirati njihov režim, guše medijske slobode, privode novinare koji su nerijetko i premlaćivani.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.