open-navfaktor-logo
search
Vojna analiza
Taktika zločinca Mladića: Oštrica moći ruske armije usmjerena je, ne na ukrajinsku vojsku, nego na civile
Dvanaestog dana borbi između neravnopravnih protivnika Rusije i Ukrajine, situacija na bojištu se nije značajnije promjenila u rusku korist što se očekuje u narednom periodu iz razloga što za deset do petnaest dana nastupa toplije vrijeme gdje će teren u Ukrajini biti potpuno raskvašen.
08.03.2022. u 11:42
get url
text

To će za najmanje mjesec dana onemogućiti efikasno kretnje mehanizovane armije koja zavisi od podrške tenkova, oklopnih transportera i logistike koja to mora sve da prati. Zato Ruska Federacija u svom ratnom pohodu na Ukrajinu kako bi ubrzala njenu kapitulaciju, koristi takatiku i metode doživotno osuđenog ratnog zločinca Ratka Neđe Mladića iz Božanovića kod Kalinovika.

Oštrica varene moći ruske armije usmjerena je, ne na ukrajinsku vojsku, nego na civile i urbana naseljelja sa identičnim izgovorima i opravdavanjima, kao što su se svojevremeno međunarodnoj zajednici pravadali osuđeni ratni zločinci sa Pala kada su rušili Sarajevo i druge bh. gradove. Ako to može biti utjeha Međunarodni haški tribunal je otvorio istragu protiv Ruske Federacije po tom pitanju. 

U međuvremenu, na Istoku ništa novo, kao ni na Zapadu koji još uvijek dogovara metode značajnije vojne pomoći Ukrajini. Istovremeno u protekla dva dana ruske snage se lagano koncentrišu i masovno se prikupljaju iz svih djelova Rusije ovoga puta na bližim pravcima dosadašnjeg vrlo ograničenog uspjeha Kijev, Černjihiv, na sjeveru i sjeverozapadu, te Suma i Harkov na sjeveroistoku kao i Mariupolja na jugoistoku i Mikolajeva na jugozapadu. Ruski napori poslije nuklearne električne centrale Zaporožje čiji rad još uvijek nije siguran, sada su usmjereni na pravac Dnipro i Severodonetsk prema hidro centrali Kaniv kako bi ovladali ukupnim ukrajinskim elektropotencijalima.  Najveća konceracija ruskih snaga i pojačanja je prema Kijevu, gdje je famozna kolona od 64 km još uvijek u zastoju i trpi gubitke od povremenih ukrajinskih iznenadnih prepada sa protuoklopnim oružjem. 

Ukrajinska vojska i dalje zadaje udarce rusima izvan svoje kategorije, tako su jučer Ukrajinci ponovo likvidirali ruskog generala Vitalija Gerasimova zamjenika komandanta 41 Armijske centralne oblasti. Nevejerovatnim se čini pdatak da su ukrajinske snage izvele pozadinsku diverziju na privremeni ruski heliodrom kod mjesta Černobajivka u širem reonu okupirqnog Hersona gdje je po tvrdnjama Ukrajinskog ministarstva odbrane na zemlji uništeno 30 od 49 transportnih helikoptera.

Ako je cifra i manja ovo je vrsta podviga koja će davati i primjer i moral ukrajinskim snagama da na okupiranim djelovima teritorije slijede isti primjer. Ono što se primjećuje kod ruske strane je napuštanje opreme prilikom ukrajinskih zasjeda ili malih kontraudara, pa je tako jučer ponovo zarobljen drugi po redu lakše oštećen PZO sistem kratkog dometa Pantsir S-2  koje je naša susjdna Srbija kupila od Ruske Federacije za 16 miliona dolara po komadu. Također jučer je zabilježeno ponovno djelovanje taktičkog borbenog drona Bayraktar TB-2 i to upravo na djelove kolone koja se kreće prema Kijevu. Ukrajinci su jučer ponovo zasjedama i iznenadnim prepadima ispresijecali nekoliko ruskih kolona i nanijeli im gubitke držeći inivijativu sa svoje strane koliko je to moguće. 

Mirovni pregovori su isposlovali prekid vatre kako bi se civili izvukli iz gradova koji su na meti ruskog agresora. No, ruske snage koje se gomilaju zahtjevaju od Zapada da promtno reaguje i Ukrajini dostavi prijeko potrebno oružje posebno lovačke borbene avione MiG-29 iz Poljske. Sva podrška i sve sankcije koje polako, ali sigurno uzimaju svoj danak su dobrodošle, no da bi Ukrajina preživjela i održala se na nogama, mora im se što prije pomoći, jer će ruske snage krenuti u žestoku ofanzivu prije nego što se zemlja u Ukrajini raskvasi i budu primorani da naprave veću pauzu u borbenim operacijama. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.