open-navfaktor-logo
search
Održali protest
Taksisti u Živinicama prijete blokadom ulica
Grupa taksista okupila se danas ispred Gradske uprave u Živinica. Razlog je ukidanje stajališta na kojima su bili godinama, što im je, kako kažu, ugrozilo egzistenciju. U Gradskoj upravi danas nije bilo sluha za njihove probleme, a ukoliko se nešto ubrzo ne promijeni, kažu da su spremni i blokirati centar grada.
23.02.2022. u 13:38
get url
text
Taksisti ispred Gradske uprave Živinice

- Gradsko vijeće je preko noći donijelo odluku o raspodjeli i dodjeli taksi stajališta. Nas niko nije pitao ništa, kakva je to lokacija, možemo li tu išta zaraditi - kaže Safet Šehić, predsjednik Udruženja Živinice taksi, koje okuplja 60 od ukupno stotinjak taksista u ovom gradu.

U zakonu stoji da jedan taksista može raditi na 500 do 1.000 stnovnika, a oni su kao broj stanovnika uzeli 500, tako da je nas previše, ističe Šehić, oko 100 u dva kilometra ulice.

Problem stajališta

- Raspodijeljeni smo tako da smetamo jedni drugima, a sada nas izmještaju na neadekvatne lokacije. Ispred Gradske uprave na četiri-pet obilježenih mjesta treba stoji nas 13, a radi se o raskrsnici. U gradu ima mjesta za 40 vozila, ostalo mora biti raspodijeljeno po mjesnim zajednicama - pojašnjava Šehić.

Safet Šehić

Kaže da je poslao veliki broj dopisa Gradskoj upravi, Ministarstvu saobraćaja Tuzlanskog kantona, gradskom preduzeću Horizontala, koje je nadležno za taksi stajališta.

- Kada odemo u Horizontalu šalju nas u gradsku službu i obratno. Niko nas ne pita kada se dodjeljuju stajališta - navodi Šehić.

On ističe da se općinske službe po zakonu moraju usaglasiti s udruženjima taksista po pitanju stajališta, a ako do toga ne dođe spremni su blokirati ulice.

- Neko treba da mi u 60. godini uzme kruh iz ruku. Ovo je nama, praktično, zabrana rada. Ulica koja je od 1985. godine bila jednosmjerna i to nikome nije smetalo, promijeni se preko noći. Otakako se to desilo, već 15 dana, gotovo ništa ne zarađujemo. Mi ovdje tražimo pravo na rad, da nas puste gdje smo bili - priča Mirko Pranjić, koji kao taksista u Živinicama radi više od 20 godina.

Mirko Pranjić

Taksista Emir Mulavdić kaže da je sve počelo odlukom iz oktobra prošle godine, kojom se izmještaju taksi stajališta zbog asfaltiranja ulice.

Promjene preko noći

- Niko nas nije obavijestio, a naše oznake su skinute. Pomjerili su nas ispred Gradske uprave na mjesto na koje nemamo adekvatana ulaz ni izlaz. Nakon toga smo u januaru dobili rješenja da je taksi stajalište zvanično pomjereno na tu novu lokaciju - navodi Mulavdić.

Ističe da su pokušali da rade, ali da posla jednostavno na tom mjestu nema.

- Nama treba mjesto gdje je frekventno, gdje ima ljudi. Ovdje nemamo šta tražiti. Predlagali smo dvije-tri lokacije, ali nema odgovora. Ako nam ne riješe svi ćemo na jedno stajalište, pa ćemo smetati svima i onda će se problem morati riješiti - kaže Mulavdić.

Taksisti odgovornim za premiještanje taksi stajališta u centru grada smatraju predsjednika Gradskog vijeća Naila Jusića, koji je predložio odluku. On ih danas nije primio na razgovor, a nije želio pričati s novinarima, rekavši da ide na put.

Taksi štand: Sa prometne ulice na raskrsnicu

- Odluka o taksi stajalištima mijenjana je četiri-pet puta u uvijek je neko bio nezadovoljan. Na posljednjoj sjednici gradskog vijeća ulica Alije Izetbegovića, koja je 30 godina bila jednosmjerna, u jednom dijelu je postala dvosmjerna, a taksisti su izmješteni. To je urađeno ishitreno i sada pored taksista, problem imaju trgovci, kojima je teško primati robu - kaže Mujo Muratović, vijećnik Saveza za bolju budućnost (SBB) u Gradskom vijeću Živinice.

Hoće li biti sluha za probleme taksista u Živinicama ili će doći do radikalnih poteza bit će poznato vrlo brzo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.