Joseph Wu izjavio je na konferenciji za novinare u Tajpehu da Tajvan, za koji Kina tvrdi da je dio njene teritorije, neće biti zastrašen čak i dok su kineski manevri nastavljeni i Kina često krši nezvaničnu liniju razdvajanja u Tajvanskom moreuzu.

- Kina koristi te vježbe kako bi pripremila invaziju na Tajvan – kazao je Wu, tražeći međunarodnu podršku na zaštiti "mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza".

- Kina provodi vojne vježbe velikog obima, raketna lansiranja kao i kibernetske napade, kampanju dezinformisanja i ekonomske prinude u pokušaju da oslabi javni moral u Tajvanu – kazao je.

Wu je govorio dok vojne napetosti tinjaju nakon okočanja u nedjelju najvećih ikada kineskih manevara u okolini otoka - vježbe koje uključuju lansiranja balističkih projektila i simnulirane napade na nebu i moru koji okružuju Tajvan.

Komanda kineske istočne vojne oblasti objavila je u ponedjeljak da će nastaviti izvoditi nove zajedničke vojne vježbe usmjerene na ofanzivne operacije protiv podmornica i na moru, potvrđujući strahovanja vojnih analitičara i diplomata da će Peking nastaviti s pritiskom na tajvanske linije odbrane.