Tajvan: Najmanje šest poginulih u zemljotresu, 88 se vodi kao nestalo

objavljeno: 07.02.2018. u 11:04

U snažnom zemljotresu jačine 6,4 stepeni po Richteru, koji je u utorak pogodio istočnu obalu Tajvana, poginulo je najmanje šest osoba, prenosi Anadolu Agency (AA).  

Nacionalna vatrogasna agencija Tajvana saopštila je da je u zemljotresu povrijeđeno više od 250 osoba, a da se 88 i dalje vode kao nestale.

U potresu je najviše stradao okrug Hualien, gdje su oštećene najmanje četiri zgrade, od kojih su se neke iskrivile, a spasioci su koristili konopce, merdevine i kranove kako bi izvukli stanovnike na sigurno.

Američki Geološki institut (USGS) je saopštio da je epicentar potresa bio na dubini od 9,4 kilometra, 14 kilometara sjeveroistočno od oblasti Hualien.

Spasilačke ekipe nastavile su i u srijedu tragati za preživjelima. Na video snimcima objavljenim na društvenim mrežama može se vidjeti veliki broj oštećenih zgrada i puteva.

Hualien je popularno turističko odredište na istočnoj obali Tajvana i u njemu živi oko 100.000 ljudi. U nedjelju, 4. februara, isto područje je pogodio zemljotres jačine 6,1 stepen po Richteru.

Ostrvo Tajvan se nalazi u blizini mjesta gdje se razdvajaju dvije velike tektonske ploče, zbog čega je često pogođeno zemljotresima.