open-navfaktor-logo
search
Rad, odmor, san i ishrana
Tajne Cristiana Ronalda: Kako Portugalac regeneriše svoje tijelo nakon utakmica
Jedan od najboljih fudbalera svijeta svih vremena Cristiano Ronaldo u utorak se zvanično vratio u Manchester United.
31.08.2021. u 16:26
get url
text

Portugalac je potpisao dvogodišnji ugovor uz opciju produženja na još jednu, što je vijest koju su navijači kluba sa Old Trafforda dočekali s velikim oduševljenjem.

Jasno, postoje i oni koji su skeptični po pitanju toga koliko Crveni đavoli zaista mogu očekivati od fudbalera koji ima 36 godina.

Nekadašnji engleski fudbaler i reprezentativac Paul Merson, koji sada radi kao stručni komentator, kazao je da je Ronaldo sada tek 50% onog igrača koji je igrao za United u prvom mandatu, u periodu od 2003. do 2009. godine.

Ipak, ukoliko postoji fudbaler koji može igrati do svoje 40. godine, onda je to Portugalac, koji i danas izgleda kao zvijer. Uz to je još uvijek jedini fudbaler koji može loptu udariti na visini od dva i po metra.

- Trenutno je moje tijelo biološke starosti 23-godišnjaka - rekao je Ronaldo u jednom intervjuu 2018. godine, te dodao:

- Imam još mnogo vremena da igram. Mogu igrati do 41. godine života. Osjećam se dobro, ne mogu se žaliti.

U čemu je tajna sjajnog izgleda i forme Portugalca možda najbolje objašnjavaju Ronaldove radne navike.

Ronaldo je redovan u teretani, uz to praktikuje i pilates, a i odmor je važan dio njegove forme i izgleda, baš kao i stroga pravila ishrane.

I dok drugi fudbaleri vrijeme nakon utakmice provode uz druge aktivnosti, Ronaldo radi na regeneraciji, i to uglavnom u bazenu. Cristiano nakon utakmice otpliva nekoliko dužina bazena, što je sjajna vježba za ruke, noge, ali i srčani mišić.

Osim svega, Ronaldo ima i tajno oružje za regeneraciju, a riječ je o krioterapijskoj komori, koja košta oko 50.000 funti, ali čini čuda. Sjajni napadač je posjeduje još od 2013. godine. Ronaldo u komori stoji tri minute u tečnom nitrogenu na temperaturi između minus 160 i minus 200 stepeni Celzijusa.

Portugalac koristi tretmane toplom i hladnom vodom, dok mlazovi vode masiraju njegove mišiće.

Uz sve san je jako bitan za Cristiana, nastoji spavati najmanje osam sati svakog dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.