open-navfaktor-logo
search
Omiljeni kolači
Tajna najboljih vanilica: Kako da ostanu bijele i nakon što ih izvadite iz rerne
Ovaj starinski, originalni recept otkrit će vam tu malu slatku tajnu – način da se vanilice istope u ustima, a da za njima ne ostane ukus (pre)pečenog tijesta
17.12.2019. u 08:50
get url
text

Svaka domaćica vrlo dobro zna da je starinske kolače, po receptima naših mama prilično teško pripremiti. Isto to važi i za domaće vanilice.

Sjetite se samo koliko ste ih puta jeli, a koliko (malo) puta pomislili da su onakve baš kakve ih je pravila vaša mama ili tetka.

Tajna koju krije recept za besprijekorne domaće vanilice u tome je da tijesto i poslije pečenja ostane svijetlo, odnosno da ne porumeni.

Ovaj starinski, originalni recept otkrit će vam tu malu slatku tajnu – način da se vanilice istope u ustima, a da za njima ne ostane ukus (pre)pečenog tijesta.

Potrebni sastojci: 250 g maslaca, 500 g brašna, 4 jaja, 100 g mljevenih oraha, limun, malo džema od kajsija, 250 g šećera, šećer u prahu.

Postupak pripreme:

Pjenasto umutite maslac, dodajte jedno žumance i jedno cijelo jaje, šećer i sok od cijelog limuna. Sipajte brašno i zamijesite tijesto, pa razvucite koru debljine pet milimetara.

Vanilice vadite manjom modlom ili malom čašom.

Svaku vanilicu umočite u umućeni snijeg od dva bjelanca i pospite je mljevenim orasima.

Redajte ih u podmazan pleh i stavite u vruću rernu da se peku, ali pazite da ostanu bijele boje, odnosno da ne porumene.

Pečene vanilice premažite džemom po vašem izboru i spojite po dvije.

Dok su vanilice još tople uvaljajte ih u šećer u prahu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.