open-navfaktor-logo
search
Katastrofa
Tajfun Lekima poharao Kinu: Najmanje 13 poginulih, evakuisano milion ljudi
Očekuje se da će oluja dodatno oslabiti dok stigne do Šangaja, ali će svakako donijeti rizik od opasnih poplava
10.08.2019. u 10:03
get url
text

Najmanje 13 ljudi je poginulo, a više od milion ih je evakuisano iz svojih domova pošto je tajfun Lekima pogodio Kinu. Šesnaest osoba je nestalo nakon što je oluja pokrenula klizište, javljaju kineski mediji. Oluja je u početku proglašena za "super tajfun", ali je potom neznanto oslabila te su vjetrovi dostizali brinu od 187 km/h. Nakon što je pogodila Wenling, sada se kreće prema sjeveru kroz provinciju Zhejiang, a očekuje se da će pogoditi Šangaj koji ima više od 20 miliona stanovnika.

Posade za hitne slučajeve imale su pune ruke posla, a na velikom području oborena su stabla i došlo je do prekida napajanja strujom. Vlasti su otkazale više od hiljadu letova, kao i željezničke linije u Šangaju. Očekuje se da će oluja dodatno oslabiti dok stigne do Šangaja, ali će svakako donijeti rizik od opasnih poplava, piše BBC.

Kako se navodi, Šangaj je evakuisao 250.000 ljudi, dok ih je u provinciji Zhejiang 800.000 moralo napustiti svoje domove. Procjenjuje se da je 2,7 miliona domova u regiji ostalo bez struje. Xinhua je izvijestila da je ovo najjača oluja koja nije viđena godinama u Kini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.