navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ispovijest

Tajči: Za silovanje sam dugo krivila sebe, sada ću sve napisati u knjizi

Tatjana Matejaš Tajči (49) priprema knjigu u kojoj će napisati sve šta se sa ljudima događa kada su slomljeni, ali nastavljaju dalje sa životom, te kako muzika pomaže u tom procesu.

Objavljeno: 17.03.2020. u 13:18
get url
text
Tatjana Matejaš Tajči

Zvijezda 90-ih najavljuje knjigu u kojoj će se raspisati o iskustvima s estrade, depresijama, životnim nevoljama, ali i kako je sve pobijedila. Na pozornicu je izašla kao djevojčica. Na Zagrebfestu je pjevala 1974, 1975, 1976. i 1982. godine, a prvi put, u kategoriji odraslih 1987. je zapjevala "Noć kristala".

No tada nije bila svjesna da je upala u svijet, kako je govorila, moćnih i požudnih muškaraca. Za silovanje koje je, tvrdi, i ona prošla, krivila je sebe. Uvjerila se da je sama kriva za sve. Iako je već pričala o borbama s unutrašnjim demonima, sad je naglasila i da je previše godina provela u sramu. Trebalo joj je puno vremena da se prestane osuđivati.

- Sramila sam se svoje "divlje" prošlosti. Jednom, dok sam pjevala, konačno sam dopustila svom tijelu da se kreće i sad se dobro osjećam - napisala je.

Pjevačica i dalje tvrdi da joj u vrijeme njene najveće popularnosti novac i slava nisu pomogli da zaboravi sve čega se nagledala. Slomilo ju je pa je pobjegla u Ameriku. Željela je pobjeći od svega i započeti novi život. U Americi je pjevala po crkvama, a preko sestri karmelićanki upoznala je i supruga Matthewa Camerona. Vodila je i show "Waking Up in America", motivacijsku emisiju u kojoj su gosti iznosili iskustva borbe sa svojim problemima. Unutrašnji mir, rekla je, ni tad nije pronašla.

- Sve je u mom životu bilo dobro, ali sam svejedno osjećala da nešto nedostaje. Bila sam u depresiji. Nisam znala kako moj život treba izgledati, ali sam tačno znala kako se želim osjećati - rekla je Tajči.

Uprkos bolnim iskustvima koje je doživjela na estradi, Tajči je ipak 2011. pompozno najavljivala veliku povratničku turneju po sportskim dvoranama Hrvatske, koja je vrlo brzo bila i otkazana. Potom se suočila s opakom bolesti supruga Matthewa, koji se borio se karcinomom pluća. Bila je uz njega u svakom trenutku, hrabrila ga, no suprug nije izdržao. Tajči je snagu je nalazila u duhovnosti, a u life coachingu ostala je i nakon što je Matthew umro 2017.

Već sljedeće godine našla je način kako pomoći mnogim slomljenim dušama. Prije dvije godine pokrenula je ljetovanje "Retreat&Sea Cruise". Pratitelje na društvenim mrežama izvještavala je o svakom koraku. Polaznici osmodnevnog programa s Tajči su meditirali, jeli i tražili sreću. Popunjenost je bila odlična, pa je Tajči napravila i stranicu na kojoj se ljudi mogu prijaviti na krstarenje u 2020. godini.