Tajani poručio Vučiću: Sporazum sa Prištinom je uvjet za ulazak u EU

objavljeno: 31.01.2018. u 18:12

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani poručio je u srijedu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću kako Bruxelles očekuje pravno obvezujući dokument s Prištinom poslije kojeg bi Srbija mogla postati članicom EU.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije sastanka s Tajanijem, rekao da mu je predsjednik EP prenio poruku kako "EU očekuje od Srbije pravno obvezujući dokument sa Prištinom" kao preduvjet za članstvo Srbije u EU.

- Visoko cijenimo činjenicu da EP, kao direktno izabrano zakonodavno tijelo koje predstavlja 400 miliona ljudi, prepoznaje važnost proširenja EU na zapadni Balkan - rekao je Vučić.

Tu poruku potvrdio je i Tajani objasnivši kako bi sporazum s Prištinom trebao biti potpisan prije formalnog učlanjenja Srbije u EU.

Tajani je, uvjeren da će Srbija provesti potrebne reforme vezane uz vladavinu prava i slobodu medija, rekao kako još puno toga treba učiniti na preustroju pravne države, ustavne reforme i slobode medija.

Naglasivši da EU zahtjeva vladavinu prava i slododu medija i od zemalja koje su članice Unije, Tajani je rekao kako treba biti strog i prema sebi i prema drugima.

- Ponekad smo strogi. Ali, kad želimo biti strogi prema drugima, moramo biti strogi i prema sebi - rekao je predsjednik EP.

Poručio je da "Srbija jest Evropa", ali istodobno i velika zemlja koja "nosi veliku odgovornost" za situaciju na zapadu Balkana, javila je Hina.