open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Tahirović: Žrtve razočarane presudom Vrhovnog suda u Holandiji
Žrtve smatraju da je Holandija itekako odgovorna za zločine genocida koji su počinjeni u Srebrenici
19.07.2019. u 11:24
get url
text

Žrtve su razočarane današnjom presudom Vrhovnog suda u Holandiji, imajući u vidu da je odgovornost Holandije u prethodnoj presudi bila 30 posto, a da je Vrhovni sud tu odgovnost smanjio na oko 10 posto, što je svakako poražavajuće - izjavio je Feni nakon izricanja presude, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović.

- Majke trenutno razgovaraju s advokatima o mogućnosti nastavka postupka pred Međunarodnim sudom za ljudska prava, odnosno pred sudom u Strazburu - kazao je Tahirović.

Naglasio je da će se vjerovatno taj postupak nastaviti dalje, jer žrtve smatraju da je, kako je kazao, Holandija itekako odgovorna za zločine genocida koji su počinjeni u Srebrenici.

Vrhovni sud u Holandiji odlučio je danas da je ova zemlja djelimično odgovorna za smrt više od 300 muslimana ubijenih u julu 1995. godine u Srebrenici, tada zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija.

Članovi porodica ubijenih prvobitno su tužili Holandiju 2007. godine, tvrdeći da je ta zemlja odgovorna za smrt više od 300 muškaraca jer su ih holandske trupe, smještene tada u Srebrenici, protjerale iz baze UN-a 13. jula 1995. godine znajući da će biti ubijeni.

Oko 8.000 osoba, uglavnom dječaka i muškaraca, ubili su pripadnici Vojske Republike Srpske u masakru koji su počinili u Srebrenici u julu 1995. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.