open-navfaktor-logo
search
Bivši reprezentativac
Tahirović: Zasluženo smo prvi put izborili nastup na EP
Legendarnom golmanu posebno su u sjećanju ostali susreti baraža protiv Mađarske za SP za 2009. godine u Hrvatskoj
17.06.2019. u 15:52
get url
text

Nekadašnji dugogodišnji golman rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine i jedan od naših najboljih rukometaša u posljednje dvije decenije Enid Tahirović historijski uspjeh selekcije BiH plasmanom na Evropsko prvenstvo u januaru naredne godine u Austriji, Švedskoj i Norveškoj, ocijenio je kao zaslužen.

- U kvalifikacije smo ušli s ciljem za izborimo nastup na EP. Otvorili smo ih na najbolji način - pobjedom u Bjelorusiji, zatvorili historijskom pobjedom u Češkoj. Mislim da smo sasvim zaslužemo izborili plasman na EP. Ostaje žal što smo zbog gol-razlike kvalifikacije završili na trećem mjestu u grupi. Jučerašnja pobjeda pokazala je da se možemo nositi s reprezentacijama iz gornjeg doma evropskog rukometa. Nadam se da će ovo biti novi početak i uzlazna putanja u našem rukometu. Prvi odlazak na EP sigurno da mnogo znači svima. Postavlja se veliko pitanje šta i kako dalje. Vidjet ćemo, vrijeme će najbolje pokazati da li je ovo bila neka tačka od koje ponovo idemo ka vrhu ili će se jednostavno nastaviti kako je bilo - kazao je Tahirović u razgovoru za Fenu.

Posljednji nastup za reprezentaciju BiH Tahirović je imao 2012. godine. Neki od njegovih tadašnjih suigrača u reprezentaciji - Nikola Prce i Mirsad Terzić u ovim kvalifikacijama bili su među najzaslužnijim za prvi plasman na EP.

- Prce i Terzić su igrači s najviše iskustva igranja u reprezentaciji, bili su predvodnici svih ostalih. Siguno da su s Burićem na golu dali najveći doprinos u ovom historijskom uspjehu. Izuzetno mi je drago zbog njih, ali i svih ostalih, da su poslije svjetskog odveli reprezentaciju i na evropsko prvenstvo - izjavio je Tahirović.

U utakmicama baraža (dodadnim kvalifikacijama), posljednjoj stepenici za nastup na najvećim takmičenjima Tahirović je bio na golu bh. tima u pet navrata - od 2000. do 2012. godine, ali u tom periodu nikada nismo izborili učešće na EP ili SP. Našim rukometašima to je jedino pošlo za rukom kasnije i to 2015. godine kada su u baražau na SP u Kataru eliminirali Island. U debitantskom nastupu na SP selekcija BiH je na kraju zauzela 20. mjesto.

Legendarnom golmanu posebno su u sjećanju oslati susreti baraža protiv Mađarske za SP za 2009. godine u Hrvatskoj.

- Poslije odličene utakmice u Mađarskoj sudije su nas u revanšu u Skenderiji sve zajedno, igrače i publiku, doveli do ludila i poslije nekih dešavanja utakmica je nažalost prekinuta i tada nismo otišli na veliko takmičenje - rekao je Tahirović.

Za 12 godina igranja u dresu rerezentacije Tahirović je zabilježio 99 utakmica. Nastupao je za niz klubova, od RK Bijeljina, gdje je započeo karijeru, preko RK Željezničar, RK Bosna Sarajevo i nekadašnjeg prvaka Evrope HSV Hamburga. Bio je jedan od najboljih golmana Bundeslige. Profesionalnu karijeru završio je 2012. godine nastupajući za klub HSV Hamburg, nakon što je prethodne četiri godine proveo u Göppingenu. Nakon igračke karijere obavljao je dužnost predsjednka Rukometnog saveza BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.