open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na Markale
Tahirović: Za 24 godine tužilaštva u BiH nisu podigla niti jednu optužnicu za opsadu Sarajeva
Danas pozivamo pravosuđe BiH i na prvom mjestu tužilaštva u BiH svih nivoa da hitno pokrenu procese i da se formira tim međunarodnih tužilaca za opsadu Sarajeva, navode iz Udruženja žrtva i svjedoka genocida
28.08.2019. u 18:45
get url
text

Povodom godišnjice zločina na Markalama danas se saopćenjem oglasilo Udruženje žrtva i svjedoka genocida. Kako podsjećaju, danas se navršavaju 24 godine od strašnog zločina nad građanima Sarajeva. Granata koja je na Markalama ubila 43 građana i 84 teško ranila je djelo zlikovaca koji su po komandnoj odgovornosti procesuirani u Hagu, podsjećaju iz Udruženja.  

- Danas se navršavaju i 24 godine kako tužilaštva Bosne i Hercegovine nisu podigla niti jednu optužnicu za opsadu Sarajeva. Dok tužilaštva BiH u kolonama odvode optužene Bošnjake iz tzv. zaštićenih zona UN-a: Sarajeva, Bihaća, Goražda, Srebrenice ... grad Sarajevo i bh. javnost nijemo posmatraju najveću sramotu od Dejtonskog sporazuma - 24 godine niko nije optužen za najdužu svjetsku opsadu gdje je ubijeno više od deset hiljada civila i 1.600 djece. Ova sramota svih nas je samo jedan od razloga zašto ne želimo podržati tzv. Revidiranu državnu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina koja predstavlja kontinuitet direktnih uplitanja i djelovanja Srbije i Hrvatske. Danas pozivamo pravosuđe BiH i na prvom mjestu tužilaštva u BiH svih nivoa da hitno pokrenu procese i da se formira tim međunarodnih tužilaca za opsadu Sarajeva , umjesto tima koji se i nakon odbijanja Haga, formirao u BiH za navodne zločine u Dobrovoljačkoj s ciljem optuženja rukovodstva RBiH - navodi se u saopćenju, kojeg potpisuje predjednik Murat Tahirović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.