open-navfaktor-logo
search
Svjetsko prvenstvo
Tahirović: Danci favoriti za zlato, drugo polufinale neizvjesnije
Na 28. Svjetskom rukometnom prvenstvu, u Švedskoj i Poljskoj  danas se u Stockholmu igraju polufinalni susreti Danska - Španija i Švedska - Francuska.
27.01.2023. u 11:02
get url
text

U četvrfinalnim utakmicama aktualni svjetski prvaci Danci savladali su Mađarsku sa 40:23, u drugoj utakmici Švedska je bila bolja od Egipta sa 26:22, Španija je u Gdansku u spektakularnoj utakmici nakon produžetaka pobijedila Norvešku 35:34, a Francuska Njemačku sa 35:28.

Nekadašnji dugogodišnji golman rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine i jedan od bh. najboljih rukometaša u posljednje dvije decenije Enid Tahirović u izjavi za Fenu smatra da su te četiri ekipe očekivano došle u samu završnicu. 

- Sigurno da je Danska pokazala da je još prvi favorit za treću uzastopnu titulu. U četvrtfinalu je rutinski pobijedila Mađarsku, Šveđani također nisu imali problema u susretu sa Egiptom. Francuska i Njemačka su odigrali izuzetno zanimljivu utakmicu. Nijemci su  bili u prednosti,  čak su imali nekoliko napada za plus tri gola razlike, u tim trenucuma utakmica je mogla otići na stranu Njemačke. Međutim,  Francuzi su zahvaljujući golmanu na kraju poprilično ubjedljivo pobijedli. U utakmici protiv Španije Norvežani su  imali pobjedu na dlanu, ali u zadnjim trenicima odigrali su amaterski. Španci su uspjeli da u zadnjoj sekundi izjednače i da se nakon produžetaka plasiraju u polufinale - kazao je Tahirović.  

U polufinalnim susretima danas će snage odmjeriti Danska i Španija te Švedska i Francuska.

- Smatram da su Danci  prvi favoriti za zlato, dok će drugo polufinale biti neizvjesnije. Francuzi u mnogom zavise do svojih golmana koji brane "toplo-hladno". Očekujem intersantnu utakmicu u kojoj  su Šveđani, po meni,  blagi favoriti pred domaćim publikom  - kazao je Tahirović. 

Na SP učestvovalo je čak pet reprezentacija iz regiona, od kojih se ni jedna nije plasirala u osminu finala. 

- Srbija je po meni odigrala prilično dobar turnir.  Ostvarila je tri pobjede uz dva poraza. Srbi nisu uspjeli ući u osminu finala, ali su, po meni, mogli puno više. Hrvatska je treći put za redom podbacila. Već na startu poraz od Egipta unio je kod nijih puno više negative tako da  nisu ostvarili rezultate koje su očekivali. Mislim da su mogli doći do četvrfinala. Slovenci  su igali "toplo-hladno", Crna Gora je pružila koliko može u ovom trenutku, dok Sjeverna Makedonija sa podmlađenom reprezentacijom nije moga puno više od postignutog - kazao je Tahirović Feni.

U prvoj polufinalnoj utakmici SP-a Danska i Španija  igraju od 18.00 sati, dok se susret Francuska - Švedska igra od 21 sat.  Utakmica za treće mjesto i finale igraju se u nedjelju,  29. januara u Stockholmu.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.