open-navfaktor-logo
search
"European multi games"
Taekwondo takmičenje: U Sarajevo stiže više od 900 gostiju
Taekwondo savez Bosne i Hercegovine održao je konferenciju za medije povodom održavanja takmičenja "Multi European games" koje će biti održano u Sarajevu od 11. do 14. maja.
10.05.2023. u 15:51
get url
text

Prisutnim novinarima obratio se predsjedavajući predsjedništva Taekwondo saveza BiH Samir Šarić koji je iskazao zahvalnost medijima za praćenje rada saveza, te iznio informacije o samom takmičenju.

- Pripreme su pri kraju, prvi gosti su stigli, registracija je počela i sve protiče u najboljem redu. Prijavilo se 725 takmičara iz 36 zemalja, a imamo ukupno 950 gostiju.

Kao i obično, trudimo se biti dobri domaćini i mislim da će se svi osjećati lijepo u Sarajevu. Organizacija "Multi European games" je uvertira za Svjetsko taekwondo prvenstvo za kadete koje nam slijedi krajem osmog mjeseca - istakao je Šarić.

Prvo ovogodišnje takmičenje od pet velikih u organizaciji Taekwondo saveza BiH okupit će kadete, juniore i seniore. Takmičenje je bodovnog karaktera, za olimpijsku rang listu i Evropsko prvenstvo. Organizacija ovakvih događaja je izazovna, ali se Taekwondo savez do sada pokazivao u odličnom svjetlu.

- Organizacioni izazovi su malo veći zbog velikog broja takmičara i činjenice da je ovo bodovni turnir za olimpijsku rang listu. Veliki broj takmičara prijavio se i zbog kvalifikacija za Evropsko prvenstvo i činjenice da se sa jednog turnira može kvalifikovati samo jedan takmičar koji osvoji medalju. Mi smo se posebno pripremali, imali smo zaista velike troškove kotizacije, ali uspjeli smo sve stići i vjerujem da će se svi uvjeriti da će organizacija biti na vrhunskom nivou - kazao je Šarić, saopćeno je iz Taekwondo saveza BiH.

Na konferenciji za medije obrati se i Ali Sagarkaya, predstavnik Evropske taekwondo unije koji je već nekoliko puta boravio u Sarajevu na raznim događajima u organizaciji Taekwondo saveza BiH.

- Prije svega želim da vas pozdravim u ime predsjednika Evropske taekwondo unije Sakisa Pragalosa. Taekwondo savez BiH ozbiljno je napredovao u organizacionom smislu proteklih godina i nagrada za to je organizacija Svjetskog prvenstva koju ste dobili. Nakon nekoliko događaja organizovanih ovdje mi se zaista sjajno osjećamo.

Na početku nismo znali šta da očekujemo, ali Taekwondo savez BiH se pokazao kao odličan organizator. Uslovi ovdje su odlični, od aerodroma i blizine, hotela i sala za takmičenje. Sve se radi po standardima naše federacije i zadovoljstvo je raditi ovdje - kazao je Sagarkaya.

Osim organizacije vrhunskih takmičenja TSBiH bilježi i sjajne sportske rezultate.

- Uspjeh rada vašeg Saveza ogleda se i u nastupu Nedžada Husića na Olimpijskim igrama u Tokiju i njegovom rezultatu. U junu ćemo imati Evropske igre, a siguran sam da će vaši takmičari tu osvojiti medalje. Olimpijsku medalju je jako teško osvojiti, ali mislim da je Bosna i Hercegovina blizu dobijanja te medalje, a to je zasluga rada Taekwondo saveza BiH - istakao je Sagarkaya.

BiH će na ovom takmičenju imati više od 100 takmičara, a u prilog domaćim takmičarima ide činjenice da nemaju dodatnih troškova puta i da nemaju obavezu boravka u oficijelnom hotelu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.