open-navfaktor-logo
search
Najavljeni turniri
Taekwondo savez BiH: Vjerujemo da će nas Husić u Meksiku predstaviti u najboljem svjetlu
Taekwondo savez Bosne i Hercegovine održao je konferenciju za medije povodom predstojećih aktivnosti, nastupa takmičara Nedžada Husića na seniorskom prvenstvu u Meksiku, nastupa kadetske reprezentacije na Evropskom prvenstvu koje će se održati na Malti, te internacionalnog turnira G2 koji će se održati 19. i 20. novembra u Areni hotela Hills.
17.11.2022. u 13:58
get url
text

Prisutnim medijima obratio se Samir Šarić, član predsjedništva Taekwondo saveza BiH, koji je istakao:

- Nedžad Husić je jedini bh. predstavnik na seniorskom Svjetskom prvenstvu koje se održava u Meksiku. U izuzetno jakoj konkurenciji u kojoj je oko 60 takmičara naš najbolji predstavnik će tražiti svoju šansu i vjerujemo predstaviti sebe, savez i državu u najboljem svjetlu - kazao je Šarić.

Nedžad će prvu borbu raditi u 18 sati po našem vremenu, kada će u drugom kolu kao šesti nosilac boriti protiv boljeg iz meča predstavnika Amerike i Haitija.

Na Evropskom prvenstvu koje će se održati na Malti nastupit će devet bh. takmičara, Nino Šeremet, Emina Hajdarpašić, Danilo Vukotić, Ejla Makaš, Sara Džafić, Lucija Miličević, David Miličević, Ahmed Dizdar i Milica Vasić. Pet od ukupno devet navedenih takmičara borilo se za medalju na Svjetskom prvenstvu za kadete koje se ove godine održalo u Sofiji.

- Nije nam prošlo zapaženo da se čak pet kadeta borilo za medalju na Svjetskom prvenstvu u Sofiji, kao i dva juniora. Kada ne osvojite medalju, naravno da to prođe nezapaženo, ali izuzimajući Nedžada Husića, ovo je najuspješniji rezultat rada našeg saveza. Vjerujemo da će neki od ovih takmičara donijeti medalju sa Evropskog prvenstva koje će se održati na Malti - dodaje Šarić.

Jedna od najvećih uzdanica je Ejla Makaš koja je do sada već osvajala medalje na internacionalnom nivou.

- Atmosfera u timu je sjajna, mnogi od nas imaju velika očekivanja, a ja mogu obećati da ću dati sve od sebe da osvojim medalju za Bosnu i Hercegovinu - ističe Makaš.

Podršku odlasku na Evropsko prvenstvo dalo je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo na čelu sa ministrom Samirom Avdićem koje je u potpunosti finansiralo odlazak takmičara iz Kantona Sarajevo, Grad Prijedor, te Općina Posušje koja je finansirala odlazak dva takmičara. Kompanija Pharmacy Bio je sa brendom dr. Plant finansirala kompletnu opremu za bh. takmičare.

Turnir G2 očekuje 160 timova iz 38 zemalja

Internacionalni turnir G2/E2 biće održan 19. i 20. novembra u Areni hotela Hills. Na ovom turniru očekuje se učešće 160 timova iz 38 zemalja.

- Pretendujemo da ovaj turnir postane tradicionalan. Svaki ozbiljan savez radi na ovakvim turnirima koji donose bodove takmičarima. U subotu će svoj nastup imati kadeti i juniori, dok će u nedjelju nastupati seniori. Ove godine zbog pandemije bodovi za seniore računat će se duplo. Vjerujemo da ćemo i budućnosti organizovati ovo vrhunsko takmičenje - ističe na kraju Samir Šarić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.