open-navfaktor-logo
search
Veliko priznanje
Taekwondo savez BiH organizuje pet vrhunskih događaja u 2023. godini
Taekwondo savez Bosne i Hercegovine je u prethodnim godinama stekao epitet jednog od najorganizovanijih saveza u državi.
11.04.2023. u 10:29
get url
text

Odlični sportski rezultati, organizacija vrhunskih takmičenja, i ogromno povjerenje čelnika svjetske i evropske federacije doprinijeli su dobijanju organizacije pet vrhunskih takmičenja u 2023. godini.

- Prvi u nizu događaja su evropske Multi Games, dok ćemo u toku godine organizovati Svjetsko prvenstvo za kadete, Bosna i Hercegovina G1 Open, te Balkansko prvenstvo i Balkanski kup - saopćeno je iz Taekwondo saveza BiH.

Predsjednik predsjedništva Taekwondo saveza BiH Samir Šarić ističe da je 2023. godina taekwondo sporta.

- Dobili smo organizaciju pet vrhunskih takmičenja, a Sarajevo i Bosna i Hercegovina će biti centar dešavanja. Proteklu godinu smo naporno radili, pripremali se i lobirali za dobijanje organizacije, a strateški smo isplanirali kako sve događaje uspješno dovesti do kraja. Svi ovi događaji su jako skupi i trebalo je osigurati finansijsku konstrukciju za iste. Naravno sve ovo ne bi bilo moguće bez nadljudskih napora članova i rukovodstva saveza - ističe Šarić.

Prvi događaj će biti održan od 11. do 14. maja, a u pitanju su evropske Multi Games na kojim se očekuje oko 1.000 takmičara. Ovaj turnir nosi oznaku G1, a to je ujedno i kvalifikacijski turnir za Evropsko kadetsko, juniorsko i U21 prvenstvo. Taekwondo savez BiH je do sada organizovao evropska prvenstva za kadete i juniore, te seniore u olimpijskim kategorijama. Jedan od bitnih faktora u organizaciji sportskih događaja je podrška lokalnih vlasti i države za sport, bez kojih organizacija na ovom nivou ne bi bila moguća.

- Podrška lokalnih vlasti je veoma bitna i mi bez nje ne bismo mogli organizovati dosadašnja takmičenja. Najznačajniji partneri u svim dosadašnjim organizacijama bili su Ministarstvo civilnih poslova, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, te Turistička zajednica Kantona Sarajevo. Recept za dobijanje ovakvih događaja je veliko povjerenje Evropske taekwondo unije i Svjetske taekwondo federacije, a mi smo jedini u regionu koji dobijaju ovakve organizacije - kazao je Šarić.

Veliki broj takmičara učestvovat će na Multi Games, pa je s pravom očekivati nove medalje i nove učesnike evropskih prvenstava. Ipak, medalja koja bi zasjala drugačije od drugih je ona sa najprestižnijeg sportskog takmičenja - Olimpijskih igara. Najbliži je do sada bio Nedžad Husić, taekwondo borac iz Sarajeva koji je u Tokiju imao dvije borbe za medalju, ali na kraju ipak osvojio peto mjesto što je svakako historijski rezultat za Bosnu i Hercegovinu.

- Taekwondo sport se dosta razvio u Bosni i Hercegovini. U bazi imamo preko 5.000 vježbača, a naši takmičari redovno osvajaju medalje na turnirima G klase, ali i evropskim prvenstvima. Siguran sam da će i na Multi Games biti veliki broj učesnika iz naše zemlje, te da možemo očekivati dobre rezultate. Ipak, naš najjači produkt je Nedžad Husić, koji je trenutno među najkvalitetnijim taekwondo borcima svijeta. On je do sada skupio određen broj bodova koji mu mogu pomoći da se kvalifikuje na Igre u Parizu i nadamo se, osvoji prvu medalju za Bosnu i Hercegovinu. Sav fokus je na tome i mi smo ozbiljni konkurenti za veliki rezultat - optimistično najavljuje Šarić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.