open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Tadić pristala na saslušanje pred Istražnom komisijom, tražila da Mektić ne prisustvuje
Sjednica Privremene istražne komisije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH zakazana je za danas.
14.10.2020. u 14:46
get url
text

VEZANI TEKST - Šta smo dosad saznali od Istražne komisije: Riba smrdi od glave - VSTV-a; hoće li Tadić doći i jedina reći suprotno?

Kao druga tačna Dnevnog reda navedeno je saslušanje glavne državne tužiteljice Gordane Tadić, koja je ranije u više navrata odbijala da se pojavi pred Komisijom "zbog ranije preuzetih obaveza".

Prva tačka dnevnog reda je prijedlog glavne tužitelјice Gordane Tadić da na sjednici Privremene istražne komisije ne bude prisutan zastupnik i član Komisije Dragan Mektić, odnosno, kako je navedeno u Dnevnom redu: "član komisije protiv koga se pred Sudom Bosne i Hercegovine vodi postupak pod brojem S1 2 K 034454 20 K zbog krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stav 3. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine."

Privremena istražna komisija za utvrđivanje stanja u pravosuđu osnovana je 2019. godine, ali je počela sa radom tek početkom jula ove godine.

Cilj Privremene istražne komisije je, kako je prošle godine saopćeno iz Parlamenta, da istraži stanje u pravosudnim institucijama u BiH, s posebnim osvrtom na sposobnost VSTV-a da učestvuje u procesima neophodnim na putu BiH ka članstvu u Evropskoj uniji.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH prošle je godine u Privremenu istražnu komisiju za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH izabrao Damira Arnauta, Zlatana Begića, Branislava Borenovića, Almu Čolo, Zukana Heleza, Mirjanu Marinković-Lepić, Dragana Mektića i Miru Pekić.

Odmah potom reagirao je VSTV, osudivši formiranje istražne komisije jer "to smatraju miješanjem u rad pravosuđa".

Najavili su tada i kako neće učestvovati u radu komisije, jer bi to bio, kako je rekao predsjedavajući Vijeća Milan Tegeltija, "presedan koji bi uništio pravosuđe".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.