Predsjednik Organizacionog odbora Hamdija Fejzić je rekao da su sve do sada predviđene aktivnosti u organizaciji obilježavanja završene i da može reći da je do ovoga trenutka sve spremno.

- Program ima više aktivnosti nego prethodnih godina i ukinuta su sva ograničenja iz prethodne dvije godine zbog koronavirusa. Vratili smo sve na staro - rekao je Fejzić.

Istakao je da je ove godine ponovo organizovan prevoz autobusima za sve koji žele biti u Potočarima 11. jula, a detaljne informacije o rasporedima će biti objavljene u medijima i službenim kanalima.

- Do sada je 49 porodica dalo saglasnost na ukop posmrtnih ostataka što ne znači da je to konačan broj. Imamo vremena prostora da se broj može promijenti - rekao je Fejzić.

Zbog Kurban-bajrama je prevoz posmrtnih ostataka iz Visokog do Potočara organizovan 8. umjesto, 9. jula. Kako najveći muslimanski praznik pada na drugi dan Marša mira, klanjanje bajram-namaza bit će organizovano kod osnovne škole u Liplju, a obred će predvoditi muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović. Vjerski dio programa počinje u 4.30 sati.

U okviru obilježavanja 27. godišnjice genocida u krugu Memorijalnog centra bit će održana konferencija "Heroina Srebrenice - Majčina marama". Cilj konferencije je ukazati na jačinu majki i njihovu borbu od 1992. godine do danas.

- Prijavilo nam se skoro 5.000 žena iz cijelog svijeta. Pokušali smo da spojimo žene koje se bave ljudskim pravima, žene iz Haškog tribunala, političarke, analitičarke, historičarke, glumice, pjevačice... - rekla je Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret majki enklava Žepa i Srebrenica.

Dodala je da će naredne godine izložba biti održana i ispred zgrade Ujedinjenih nacija u New Yorku.

- Dobili smo divne poruke uz marame i fotografije tih žena. Mislim da je pokazalo našu jačinu i nas majki iz Srebrenice koje se 27 godina borimo za istinu i pravdu - rekla je Subašić i dodala da je 580 majki umrlo, a da nije našlo posmrtne ostatke svojih članova porodice.

U okviru konferencije, koja će biti održana 10. jula u MC Potočari, bit će održano pet sesija.

Predsjednik Pododbora za organizaciju Marša mira Amir Kulaglić rekao je da pripreme teku prema planu i da su ove godine provođene intenzivne aktivnosti na uređenju trase Nezuk - Potočari.

- Do sada je prijavljeno 1.500 osoba, 30 grupa i oko 300 pojedinaca i 120 prijavljenih, što pojedinaca što grupa, na trasi Žepa - Potočari - rekao je Kulaglić.

Kao i ranijih godina, ove godine će biti organizovani ultramaratoni Vukovar - Potočari, Goražde - Potočari, biciklistički maraton Bihać - Potočari i motomaraton Sarajevo - Potočari.

Kulaglić očekuje da do 7. jula bude prijavljeno između četiri i pet hiljada učesnika Marša mira.