Dizdarević je istakla da su tablete Berlition poprilično skupe, ali i teško dostupne u apotekama u Kantonu Sarajevo, te da ta činjenica dovodi oboljele od dijabetesa u veoma težak položaj.

Ministar zdravstva Haris Vranić je odgovarajući na pitanje zastupnice Dizdarević naveo da se troškovi za lijekove moraju racionalizirati, a istakao je koje su to namirnice bogate alfa-lipoinskom kiselinom koju sadrži ovaj lijek, a koje treba konzumirati kao zamjenu.

- Odlukom o listi lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja FBiH lijek Alfa liponska kiselina ili Tioktinska kiselina iz grupe A16AX01 – ostali lijekovi koji djeluju na probavni trakt i metabolizam, u jačinama 300 mg i 600 mg je sadržana u B listi lijekova koja se izrađuje saglasno finansijskim mogućnostima Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo – naveo je Vranić.

Naveo je kako su prema podacima Zavoda za lijekove iz ATC grupe lijekova A (lijekovi koji djeluju na digestivni trakt i metabolizam) tokom 2020. godine troškovi povećani u odnosu na 2019. godinu za skoro dva miliona maraka.

- S druge strane, Alfa-lipoinska (tioktinska kiselina) predstavlja normalan produkt čovjekovog metabolizma i ima utjecaj na pojedine metaboličke funkcije organizma, jak i stabilan antioksidans, vrlo efikasan u zaštiti ćelije od utjecaja slobodnih radikala – kazao je Varnić te dodao:

- Namirnice bogate alfa-lipoinskom kiselinom su crveno meso (smatra se za najbolji nutritivni izvor alfa-lipoinske kiseline), džigerica, brokule, špinat, krompir, kupus, karfiol i mrkva. Imajući u vidu sve navedeno i pored nastojanja da se što više lijekova osigura stanovništvu KS, sredstva za ove namjene iz godine u godinu rastu i predstavljaju trošak koji se treba racionalizirati.