open-navfaktor-logo
search
Vijeće naroda RS-a
Tabaković: Potezom SDP-a i Zelenih smo u situaciji da Klub Bošnjaka vuče poteze po Dodikovim uputama
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska u predstojećem četverogodišnjem mandatu neće imati parlamentarnu snagu da pokrene zaštitu nacionalnog interesa, kaže za Faktor član Kluba Alija Tabaković iz Stranke demokratske akcije.
16.12.2022. u 11:22
get url
text

VEZANI TEKST - SDP isporučio SNSD-u i mjesto predsjedavajućeg Vijeća naroda RS-a iz reda Bošnjaka

Razlog je jednostavan - Savez nezavisnih socijaldemokrata sa tri predstavnika koja se izjašanjavaju kao Bošnjaci i uz po jednog iz Socijaldemokratske partije i stranke BH Zeleni kontroliše Klub Bošnjaka. Pored toga, predsjedavajuća Vijeća naroda je SNSD-ova Srebrenka Golić, koja se izjašnjava kao Bošnjakinja.  

- Zahvaljujući predstavnicima SDP-a i BH Zeleni, SDA je preglasana. Šta to konkretno znači? Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je kako je entitetska vlada ponovo utvrdila zakon o nepokretnoj imovini koju je nedavno Ustavni sud BiH stavio van snage.

Mi sada nećemo moći krenuti u takvu ili slične procedure, ići na Ustavni sud RS-a, pa nakon njihovog očekivanog negativnog mišljenja nastaviti pravnu bitku pred Ustavnim sudom BiH jer SNSD kontroliše Klub Bošnjaka. Nećemo moći podizati apelaciju kao što je to recimo bio slučaj sa zakonom o šumama ili poljoprivrednom zemljištu - ističe Tabaković.

Dodaje kako to može uraditi član Predsjedništva BiH.

VEZANI TEKST - Kako je Dodik i najavio: Vlada RS-a ponovo utvrdila zakon o nepokretnoj imovini

- Ne vjerujem da to može uraditi Denis Bećirović, njegova partija SDP je u koaliciji sa SNSD-om. Jedino to može uraditi Željko Komšić - podvlači Tabaković i nastavlja:

- Sjednica održana u četvrtak ostavila je mučan utisak. Došlo se u poražavajuću situaciju da SNSD kontroliše Klub Bošnjaka koji će praviti poteze po Dodikovim uputama.

Iako Vijeće naroda RS-a nema tako jaku ulogu kao Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, daleko od toga da je beznačajno. U ranijem sazivu Klub Bošnjaka imao je šest članova iz SDA i po jednog iz Stranke za BiH i SNSD-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.