open-navfaktor-logo
search
U Srebrenici se ne stišava
Tabaković: Grujičićevi "alternativni" Bošnjaci su završili u SIPA-i; Duraković: Sve podsjeća na "dodikovski stil"
U ponedjeljak, 29. marta, održana je konstituirajuća sjednica Skupštine općine Srebrenica koju su bošnjački odbornici napustili nakon polaganja zakletve jer "nije potpisan koalicioni sporazum između srpskih i bošnjačkih političkih predstavnika". Jučerašnjem nastavku konstituirajuće sjednice na kojoj je, između ostalog, usvojen budžet Općine Srebrenica za 2021. godinu bošnjački odbornici nisu prisustvovali.
01.04.2021. u 22:01
get url
text

- Bošnjaci koji su bojkotovali skupštinu treba da objasne građanima Srebrenice zašto to rade. Jer ono što je bilo ponuđeno ne bi nikad niko nikome ponudio, da se za šest bošnjačkih odbornika dobije devet pozicija, a srpski odbornici devet pozicija - rekao je načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić koji je dodao da su ostavljene opcije za razgovor između bošnjačke i srpske strane.

Grujičić je istakao da ukoliko ne dođe do razgovora i dogovora između Bošnjaka i Srba, "postoje alternativna rješenja".

- Ukoliko ne budu htjeli ovi predstavnici Bošnjaka da razgovaraju, mi ćemo naći druge koji su stručni, kvalifikovani i koji žele da razgovaraju, ne moraju to biti odbornici - poručio je on. 

VEZANI TEKST - Srebrenica: Srpski odbornici izglasali budžet, bošnjački bojkotovali sjednicu

Odbornik inicijative "Moja adresa: Srebrenica" Ćamil Duraković u izjavi za Faktor kaže kako su "upravo Mladen Grujičić i njemu slični, te njihova kontinuirana politika nasilja nad legitimnim Bošnjacima, prijetnje i pritisci, razlog zašto su napustili konstituirajuću sjednicu". 

- Grujičić i politika koju vode su razlog zbog kojeg smo poručili da nećemo učestvovati u daljem radu, nelegalno konstituirane skupštine. Bošnjaci su na ovim izborima pretrpjeli ogromnu diskriminaciju time što nas je CIKBiH uskratio za najmanje 700 glasova iz dijaspore. Bojkotovali smo ponovljene izbore i kazali da nećemo mandate. Nakon toga, u duhu spremnosti na dijalog, zarad funkcionisanja lokalne zajednice, gdje su Bošnjaci većina i po popisu iz 2013. gdine (54,1 posto), i kojima treba pomoć, ali ne samo Bošnjacima nego i ostali građanima, pristali smo da uzmemo mandate i da se nastavimo boriti kroz institucije.

Dakle, napravili smo ustupak u startu. Potom smo tražili da se potpiše sporazum prije konstituisanja lokalne vlasti, ali su nas odbili u svome stilu političke dominacije, što je za nas neprihvatljivo. Govoriti o nekoj alternativi, bez legitimnih Bošnjaka, podsjeća na Dodikovski stil, koji će nas sve u ovome gradu odvesti u dublju političku krizu u kojoj jesmo. Mi smo opredijeljeni za dijalog, ali ne po svaku cijenu, posebno ne onu gdje ćemo dozvoliti da se nakon genocida, i dalje provodi političko nasilje nad Bošnjacima - naglašava Duraković. 

Alija Tabaković, koji je bio kandidat za načelnika inicijative "Moja adresa: Srebrenica", potcrtava kako je "neshvatljivo da Mladen Grujičić i dalje traži svoje podobne Bošnjake".

- Mi smo iz inicijative "Moja adresa: Srebrenica" uradili sve što je bilo do nas da budemo dio pozitivnih procesa. Bošnjaci u Srebrenici su Mladenu Grujičiću u dva izborna procesa poslali poruku da nema pravo da ih predstavlja ni Mladen ni njegovi Bošnjaci. Njegovi "alternativni" Bošnjaci su završili u SIPA-i zbog zloupotreba. To mu treba biti jasna poruka da nema više Bošnjaka na prodaju - naglašava Tabaković. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.