open-navfaktor-logo
search
Negiranje genocida
Tabaković: Greif je za novac pristao na srpsku igru, podnijet ćemo krivične prijave Tužilaštvu BiH
Šef Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a Alija Tabaković kaže kako se ne smije tako olako preći preko izjava Gideona Greifa koji je priznao da je u izvještaju tzv. Nezavisne međunarodne istražne komisije o stradanjima svih naroda na području Srebrenice od 1992. do 1995. načinjena greška jer je naveden lažni broj žrtava genocida u Srebrenici.
26.01.2022. u 07:40
get url
text

- U narednom periodu ćemo tražiti od svih udruženja preživjelih žrtava genocida u Srebrenici da podnesu krivične prijave Tužilaštvu BiH protiv direktora Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS-a Miroslava Kojića, ali i protiv svih članova tzv. Nezavisne komisije. Lažni izvještaj još je na zvaničnoj stranici ovog centra. Svi oni su počinili krivično djelo negiranje presuda Haškog tribunala koje je kao takvo kažnjivo dopunom Krivičnog zakona BiH od jula prošle godine – pojašnjava za Faktor Alija Tabaković.  

VEZANI TEKST - Rame uz rame sa današnjim fašistima: Za Gideona Greifa 5.000 ubijenih Srebreničana samo je "greška"

Kaže kako ne zna šta je to Greifa navelo na naknadnu pamet da mijenja dio izvještaja, ali da želi da vjeruje kako je "predsjednik Dodikove komisije shvatio da je nemoguće prikriti istinu o genocidu, ma koliku sumu novca dobio za lažni izvještaj".

- Vjerujem da će vrlo brzo doći na red da svi negatori, uključujući i Greifa, odgovaraju za negiranje genocida. Posebno je bitno da je javnosti saopćio kako je izvještaj lažni nakon što mu je u Njemačkoj otkazana dodjela nagrade. Jasna je to poruka da se u demokratskom svijetu, ma koliko mi imali rezerve prema nekim zapadnim zemljama, ne može živjeti sa lažima. Žao nam je što je potkupljivi Greif kao Jevrej pristao na srpsku igru, znajući da su i sami Javreji preživjeli holokaust – zaključuje Tabaković.

Gideon Greif, izraelski historičar, izjavio je da planira objaviti "pojašnjenje" izvještaja, te priznao "grešku" da je umanjen broj žrtava. On je prošle godine grčevito branio lažne podatke iz izvještaja u kojem se tvrdi da je u Srebrenici stradalo ne više od 3.500 Bošnjaka i 2.000 Srba, te uprkos međunarodnim presudama za genocid isticao da zločin u Srebrenici nije imao karaktera genocida!

- Nismo umanjili ni jednu žrtvu. Baš ni jednu žrtvu. To je bila moja lična greška pa ćemo to ispraviti da objavimo istinu i mislim da će se ova kontroverza oko komisije značajno smanjiti – rekao je Greif.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.